A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Házi praktikák: sót a füledre!

#életmód #fül-orr-gégészeti betegségek #gyógynövény #gyógyszer
2019.01.23.

Fülfájdalom esetén sem kell rögvest a fül-orr-gégészetre sietni. Nézzük, mit ajánl a népi gyógyászat!

Hirdetés

Zúg, fáj vagy be van gyulladva? Ha a fülünk kezd el sajogni, hajlamosak vagyunk a patikába rohanni és erős fájdalomcsillapítókat tömni magunka, pedig olykor elegendő lenne természetes úton kezelni a kellemetlenséget.

A fülgyulladás hirtelen tőr rá az emberre, bár a legtöbb esetben betegség - leggyakrabban nátha - előzi meg. Ennek ellenére a fájdalom elviselhetetlenül nagy lehet, így mielőbb orvosolni kell a problémát. Viszont tévedés azt hinni, hogy ilyenkor csak az erős gyógyszerek képesek csillapítani a sajgó érzést.

Ha SOS, akkor sót kell használni fülfájásra

A só a legelterjedtebb népi gyógymód, ha fájó fülről van szó. A meleg só ugyanis fájdalomcsillapító és több módon is kezelhetjük vele a sajgó testrészt. Régi gyógymód sót megmelegíteni, majd akár egy konyharuhába csavarva vagy pici zsákba téve, forrón a fájó fülre tenni borogatásként. Egészen addig érdemes rajtahagyni, amíg ki nem hűl és szükség esetén meg lehet ismételni a procedúrát. Emellett sós víz feletti párologtatás szintén jól bevált házi praktika.

Mivel a kisgyerekeket gyakran gyötri a kínzó fülfájás, külön számukra létezett egy kiváló találmány. Tulajdonképpen ez egy sapka és fülvédő keresztezéséből jött létre, ami nagyon találóan "Sópka" néven terjedt el. A trükköt az jelentette, hogy a fülvédő részébe lehetett önteni a már felmelegített sót, majd a sapkát a gyerkőc fejére téve várni a javulást.

Párologtatás és pakolás használ a fülfájásra

Persze párologtatáskor a só mellett érdemes kipróbálni a fodormentát vagy akár a vöröshagymát. Az utóbbiból pakolást is készíthetünk fájdalmaink enyhítésére. A könnyfakasztó zöldséget felkockázva, gézhengerbe csavarva kell a fülbe dugaszolni, hogy az illóolajok ki tudják fejteni hatásukat.

Fülcsepp

Gyógynövényboltokban különböző készítményeket lehet kapni fülbántalmakra. Ilyen esetekre különösen ajánlott a kövirózsa vagy a grapefruitmagcsepp. Persze, ha megterem a kertünkben a kövirózsa, mi magunk is elkészíthetjük. Ehhez a levelét kell apróra összetörni, majd gézlapra rátéve a fülbe helyezni. Illetve a vöröshagyma sem csak pakolásként, hanem a fülbe csepegtetve is kifejti gyógyító hatását.

Mit tud a burgonya fülfájás ellen?

Első hallásra talán meglepőnek tűnik, de a krumpli szintén enyhíti a fülfájást. Egyrészt a népi gyógymódok között szerepel a krumpli főző levével való párologtatás, másrészt megfőzve, sózva és összetörve, majd a fülbe dugaszolva is csillapítja a bántalmakat. Ezek a házi praktikák herpesz kezelésére! Kattintson tovább!

A fülfájás alattomos, de ezeknek a módszereknek a segítségével nem kell kétségbe esve az ügyeletre rohannunk, még akkor sem, ha az éjszaka közepén tör ránk a fájdalom, hiszen egy kis só vagy krumpli mindig akad otthon.

Forrás: Napidoktor
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.