Hirdetés

Mit jelez az orrváladék színe, állaga?

#orrdugulás #orrváladák #pseudomonas aeruginosa
2019.02.27. Módosítva: 2018.02.23.
Hirdetés

Találkozhatunk vele télen és nyáron, az allergiás időszakban és az influenzaszezonban egyaránt. A folyamatosan termelődő orrváladéknak nagyon fontos szerepe van az egészségünk megőrzésében, de a változásai is sokat elárulhatnak arról, mi megy végbe a szervezetünkben.

Hirdetés

Természetesen, az orrváladék vizsgálata önmagában nem jelenthet pontos diagnózist, azonban a jellegzetes mintázatok, például a váladék változásai, sokat segíthetnek abban, hogy a megfelelő kezelést megtaláljuk. Az orrváladéknak rendkívül fontos szerepe van abban, hogy az orr nyálkahártyája kiszáradjon (a kiszáradás következményeként ugyanis az apró sérüléseken könnyebben jutnak a szervezetünkbe a kórokozók).

Emellett pedig úgy működik, mint a légypapír, vagyis ragacsos felületén megtapadhatnak az orron át belélegzett pollenek, porszemcsék és kórokozók. Meglepő módon, a szervezetünk naponta másfél liternyi váladékot termel, melynek legnagyobb részét egyszerűen lenyeljük, anélkül, hogy tudatában lennénk ennek.

Orválladék utalhat allergiára?

Bizonyos ingerek hatására azonban az orrban lévő mirigyek fokozott működésre kapcsolnak, vagyis több váladékot termelnek. Ez kellemetlen érzéssel jár (vagyis bedugul az orrunk), és ilyenkor van szükség az orr kifújására. Fokozott váladéktermelődéssel járnak együtt például a különböző légúti allergiák és a felső légutakat érintő betegségek. Előfordulhat az is, hogy a fokozott váladéktermelődés csak rövid ideig tart, és anélkül elmúlik, hogy komolyabb kellemetlenségeket okozna. Folyhat például az orrunk, ha nagyon csípős ételt eszünk, vagy ha télen a hidegből a meleg szobába lépünk.

Milyen az egészséges orrváladék? Forrás: EgészségKalauz

Az "egészséges" orrváladék tiszta, áttetsző, a mennyisége, illetve az állaga egyénenként változhat, vannak olyanok, akik több és sűrűbb váladékot állítanak elő. Az allergia okozta fokozott váladékozás nagy mennyiségű, híg és áttetsző, ezt az irritált orrnyálkahártya allergénekre adott fokozott válaszreakciója.

Az orrváladék színe árulkodik

A fehér vagy "zavaros" váladék már valamilyen fertőzésre utalhat, ilyenkor az orr nyálkahártyája megduzzad, esetleg begyullad, ez pedig lelassíthatja a váladék távozását. Így az száradásnak indul és besűrűsödhet. Ehhez jellegzetes orrdugulás-érzés is társulhat.

Sokan úgy vélik, hogy a sárga váladék a vírusos, míg a zöld a bakteriális fertőzéseket jelzi, így ha a zsebkendőben zöldes árnyalatot fedeznek fel orrfújás után, akkor ez indokolja az antibiotikumok szedését. Valójában azonban azt, hogy vírus vagy baktérium okozta-e a fokozott váladéktermelődést, így nem lehet megállapítani. A sárgás-zöldes árnyalat mindenképpen fertőzésre utal, ám a színt elsősorban a betegség ellen harcoló fehérvérsejtek (vagyis az azokban lévő vegyületek) okozzák. A betegség "előrehaladásával" ugyanis a váladék egyre több elhalt fehérvérsejtet, illetve mikrobát tartalmaz, ez a magyarázat a sűrűbb és elszíneződött váladékra.

A váladék színe, állaga és mennyisége a fertőzés előrehaladásával változhat: először tiszta és csak a mennyisége nő meg, majd egyre sötétebb és sűrűbb lesz, végül újra "kitisztul" és a mennyisége is csökken. Természetesen, itt is figyelembe kell venni az egyéni jellegzetességeket és a váladékozást kísérő tüneteket is (pl. a lázat, a fejfájást, a köhögést stb.), ezek ugyanis együttesen segítenek a diagnózis felállításában.

Ezeket jelezheti az orrváladék

Előfordulhat, hogy az orrváladék rózsaszínes, pirosas vagy barnás. Ezt a legtöbb esetben a váladékba keveredő vér okozza, mely például apró sérülésből származik. A sérülést okozhatja például az orrpiszkálás vagy az, ha túl erősen fújjuk az orrunkat.

Ritkán az orrváladék egészen sötét színűvé, majdnem feketévé válhat. Ezt az orr nyálkahártyájának gombás fertőzése okozza. Az elszíneződött váladék mellett fejfájás, az orcák és az orr környékén érezhető fájdalom, a szagérzékelés elvesztése, a láz, a gyengeség, az étvágytalanság jelentkezhet. A gombás fertőzés gyakrabban érinti az immungyenge embereket (pl. a HIV-fertőzötteket vagy a transzplantáltakat). Szintén ritka, de az orrváladék kékes árnyalatú is lehet: ezt egy pseudomonas aeruginosa nevű baktérium okozza, mely a légutakon kívül megtámadhatja a szemet, az emésztőrendszert, a központi idegrendszert, de a hallójáratokban is gyulladást okozhat.

A baktérium, bár gyakori és például az egészséges emberek szervezetében, a talajban vagy a vízben is megtalálható, elsősorban a már legyengült immunrendszerű, egyéb betegségektől is szenvedő egyénekben okoz fertőzést, gyakorinak tekinthető például kórházakban vagy égési sérülteknél.

Ha furcsa színű váladékot veszünk észre a zsebkendőben, gondolkodjunk egy kicsit, még mielőtt azonnal az orvoshoz rohannánk! Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy az elszíneződést valamilyen belélegzett anyag, például por állagú festék, fűszer vagy ételszínezék okozza. Ez azonban nem jár semmilyen más tünettel, és néhány alapos orrfújás után a váladék visszatér a normális színéhez.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés