A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Igazolódott a zöld tea memóriajavító hatása!

#egészség #zöld tea #memória #agy
2019.01.30. Módosítva: 2019.01.30.

A zöld teával kapcsolatosan sok a népgyógyászatból ismert jótékony hatás. Egy újabb kutatás megerősítette, hogy a zöld tea kivonata javítja az agyműködést: a kognitív funkciókat, főleg az ún. munkamemóriát. Az eredmények szerint ennek klinikai jelentősége is lehet: elsősorban a demencia, az elbutulás, kognitív zavarok kezelésében.

Hirdetés

A bázeli egyetem kutatóinak eredményei a neves Psychopharmacology szaklap hasábjain jelentek meg. A korábbiakban főleg a zöld tea rákellenes hatását tanulmányozták. Újabban fordult az érdeklődés az agyműködésre való hatás, az "agyfényesítés" felé. Több hasonló jellegű vizsgálat is közölt részeredményeket e témáról. A zöld tea hatóanyagainak pontos ezirányú hatása azonban nem volt ismeretes.

Javul a memória zöld tea fogyasztásával

A Bázeli Egyetemi Kórház pszichiátriai klinikáján Christoph Beglinger és Stefan Borgwardt professzorok vezették a vizsgálatot. Azt találták, hogy a zöld tea kivonata javítja az agy ún. konnektivitását (a különböző agyi elemek, agyterületek kapcsolatait). Önmagában már ennyi is elegendő a javuló kognitív teljesítményhez, a vizsgálati alanyok munkamemóriája jelentős mértékben javult a zöld tea kivonat elfogyasztását követően.

A vizsgálat egészséges férfi önkénteseken zajlott, akik egy adag zöld tea kivonatot fogyasztottak el, majd megoldották a memóriával kapcsolatos kérdőíveket, faladatokat. A kutatók agyi képalkotó vizsgálatokkal (MRI-felvételek) ellenőrizték, hogy a zöld tea milyen hatást gyakorolt az agyműködésre. Az MRI tisztán mutatta, hogy fokozódott a különböző agykérgi elemek, agyterületek kapcsolata, elsősorban a fali és a homlokebeny területén. A kapcsolódásokkal nagyjából párhuzamosan nőtt, javult a feladatmegoldási teljesítmény. "Eredményeink azt mutatják, hogy a zöld tea az agy rövid távú plaszticitását növeli az idegsejtek szintjén" – említi Dr. Borgwardt.

Szeretne erős, egészséges fogakat? A zöld tea erre is kiváló szer, tudjon meg többet itt, kattintson!

Miért jó ez a betegeknek?

Az eredményeknek nem csekély klinikai jelentősége lehet. Mivel a fentiek szerint az ún. munkamemória javul, ez alkalmas lehet pl. a demencia, az időskori elbutulás hatékony kezelésére a gyakorlatban. Természetesen számos klinikai vizsgálatot kell elvégezni még, és azokon a betegcsoportokon elsősorban, akik érintettek a memória általános romlásában (adott esetben a demencián kívül pl. meg lehet kísérelni pl. majd Alzheimer-kór, stroke utáni állapot, vagy esetleg fejsérüléses baleseteket követő memóriazavarok esetén is).

Forrás: sciencedaily.com
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.