Ezeket látta már?

Parkinson-hír: a Michael J. Fox Alapítvány új kutatási eredménye

2013.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

Közelmúltban megjelent tanulmányok azt hangsúlyozták, hogy Parkinson-betegek esetén csökken az agyi dopamin-receptor aktivitás. Fontos lenne (ún. biomarkerek révén) a betegség korai felismerése, hogy időben megkezdődhessen a betegek célzott kezelése.

Ezzel a témával kapcsolatosan készült a The Michael J. Fox Alapítvány által támogatott vizsgálat is, amely szintén hasonló eredményekre jutott, vagyis a betegek agyában sokkal korábban észlelhető már a fenti eltérés, mint ezt korábban vélték a kutatók. Jeffrey H. Kordower (Rush University, USA) szerint, ahogyan a Brain cimű folyóiratban is közzétették, az agyi dopamin-vesztés a legjellemzőbb mutatója a Parkinson-betegség kialakulásának.

Parkinson-hír: a Michael J. Fox Alapítvány új kutatási eredménye

28 elhunyt Parkinson-kóros beteg agyát vizsgálták, akiknek ezt megelőzően 1-27 évvel korábbi volt a diagnózisa. 9 időskorú "egészséges" ember agyának mintájával összevetve azt találták, hogy a Parkinson-betegeknél jellemző az agysejtek károsodása. Minél régebbi volt a betegség diagnózisa, annál kifejezettebb volt a dopamin-tartalmú sejtek károsodása. Négy évvel korábbi diagnózis esetén már majdnem teljesen hiányzott a dopamintermelés. Érdekes módon ezt nem követte minden esetben a beteg "klinikai" súlyosbodása – tehát más agyterületek bizonyos mértékig átvehették ezt a funkciót a kiesettektől. Később persze ezek a segítő agyterületek sem tudtak már kellő mennyiségű dopamint termelni.

Az eredmények arra utalnak, hogy a Parkinson-betegséget lehetőleg minél korábban fel kellene ismerni az eredményesebb kezelés érdekében. Az is felmerült, hogy az agysejteket védő ún. neurotróp faktorokat is lehetne adni ilyen esetekben a betegeknek (nemcsak a hagyományos Parkinson-gyógyszereket).

Mint minden esetben, itt is felmerültek kérdések, aggályok. A kutatók egy része azt mondja, hogy az agysejtek dopaminvesztése lassú folyamat, kb. évente 6%-nak mondható. Tehát kizárólag ebből nem lehetne kiindulni. Másik megjegyzésük a kutatóknál gyakori: kevés a vizsgált betegek száma, tehát nagyon "beteganyagon" kellene vizsgálódni, és más paramétereket is, nemcsak az agysejteket dopaminvesztését.

Ami várható, hogy az agyi képalkotó (MRI) vizsgálatokat olyan biomarker (jelző) vizsgálatokkal kombinálják majd, amely pontosabban megmutatja, melyek a Parkinson-betegség korai jelei, mert egészen biztos, hogy ez lenne a legfontosabb a kezelés szempontjából, a terápia minél korábbi megkezdése. Ezzel sokat javulhatna a betegek életminősége, mindennapi tevékenysége.

Forrás:

https://www.michaeljfox.org/foundation/news-detail.php?study-on-rate-of-dopamine-loss-emphasizes-need-for-biomarkers &utm_source=social&utm_medium=facebook&utm_content=researchnews&utm_campaign=dopaminerate&s_src=dopaminerate&s_subsrc=facebook

Forrás: EgészségKalauz