A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Bronchitis vagy tüdőgyulladás?

#bronchitis #hurutos köhögés #köhögés #tüdőgyulladás
2018.02.08. Módosítva: 2018.02.09.

A tüdőgyulladást és a bronchitist könnyű összetéveszteni, hiszen a gyulladás (nagyjából) ugyanazokat a területeket érinti és a tünetek is rendkívül hasonlóak. Mit érdemes tudni erről két  betegségről? Hogyan különböztethetjük meg őket?

Hirdetés

Nem mindegy, hogy bronchitisben vagy tüdőgyulladásban szenvedünk: annak ellenére, hogy hasonlóak a tüneteik, nagy különbségeket lehet találni!

Mi a bronchitis?

A bronchitis a hörgőknek a gyulladása, vagyis azoknak a rugalmas "csöveknek", melyek a belélegzett levegőt a tüdőkbe szállítják. A bronchitist a legtöbbször vírusfertőzés okozza, gyakran alakul ki megfázást, náthát vagy influenzát követően. A tüdőgyulladás magát a tüdőt érintő betegség, mely általában sokkal komolyabb tünetekkel, nagyobb fájdalommal és sajnos komolyabb szövődményekkel jár együtt, mint a bronchitis. A tüdőgyulladásnak számos típusa van, van, amelyik súlyosabb, más enyhébb tünetekkel jár együtt. A tüdőgyulladást nagyon gyakran bakteriális fertőzés okozza.

Bronchitis és a tüdőgyulladás tünetei

A bronchitis legfőbb tünetei közé tartozik

 • az elhúzódó köhögés (mely először száraz, és csak néhány nap elteltével válik hurutossá, vagyis időnként váladék felköhögésével is járhat)
 • a torok- és mellkasi fájdalom
 • az egész testre kiterjedő gyengeség
 • a lélegzetvételkor jelentkező sípoló hang.

A tüdőgyulladás jellemző tünetei

 • a magas láz
 • a hidegrázás
 • a mellkasi fájdalom
 • a hurutos köhögés (vagyis váladék, köpet felköhögésével jár együtt a betegség)
 • a légszomj
 • a fejfájás és gyengeség
 • a fáradékonyság.

A bronchitis esetében a váladék átlátszó, sárgás vagy zöldes árnyalatú, esetenként vér is pettyezheti, míg a tüdőgyulladásnál a váladék általában sötétebb és sűrűbb. A bronchitises betegek ritkán lázasak, amennyiben igen, általában csak hőemelkedés a jellemző.

A bronchitis általában 8-10 napon belül magától, gyógyszerszedés nélkül gyógyul – igaz, a köhögés még hosszú hetekig elhúzódhat. Ha a tüneteink nem javulnak (esetleg romlanak, a köhögésen kívül más problémák is jelentkeznek), akkor valószínűleg más betegséggel kell megküzdenünk a bronchitis mellett vagy éppen utána. A tüdőgyulladás is hosszabb ideig elhúzódhat, minimum két-három hétig tarthat a gyógyulás.

Míg a bronchitis esetében nagyon ritkán van szükség antibiotikumos kezelésre, a tüdőgyulladás esetében ez a jellemző, javasolt terápia. Súlyosabb esetekben kórházi kezelésre is szükség lehet. Emellett nagyon fontos az elegendő pihenés, a sok folyadék és a tünetek (pl. a láz vagy a köhögés) megfelelő enyhítése.

A tüdőgyulladás jelei: sokan azt hiszik, csak nátha -lássuk!

Nagyon fontos észben tartani, hogy akár bronchitisre, akár tüdőgyulladásra gyanakszunk, ne próbáljuk meg magunkat diagnosztizálni, sem pedig kezelni! A diagnosztizálás és a megfelelő terápia meghatározása is az orvos feladata! Vírusos eredetű bronchitisre antibiotikumot szedni például nemcsak felesleges, de rendkívül káros és veszélyes is.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.