Így számoljon le a náthával: tippek reggeltől estig, óráról órára

#nátha #zsálya #tea #megfázás ellen
2018.12.22.
Így számoljon le a náthával: tippek reggeltől estig, óráról órára

Megfázás, nátha, köhögés, szipogás, orrfolyás: ha így ébredt, akkor jobb, ha betartja az alábbi napirendet,így gyorsabban, könnyebben átvészelheti a betegséget.

7:00 Ne játsszuk a hőst. Reggel bedugult orral, torok- és végtagfájdalommal ébredünk? Akkor elsősorban nyugalomra van szükségünk. Legjobb tehát, ha otthon maradunk, mert ha nem ezt tesszük, nehezebben gyógyulunk, és nagyobb a valószínűsége annak is, hogy továbbadjuk a vírusokat. A megfázás elején a legnagyobb ugyanis a fertőzésveszély.

7:15 Nedvesítsük be a nyálkahártyát. Egy forró zuhanyért akkor is érdemes felkelnünk, ha a legszívesebben ágyban maradnánk. A meleg, párás levegő benedvesíti az orr- és a tüdő nyálkahártyáit, így könnyebben tud távozni a váladék.

8:00 Igyunk teát. Egy csésze meleg tea felszabadítja a légutakat. A zsálya gyulladáscsökkentő, a borsmenta pusztítja a torok és a szájüreg kórokozóit, de jó választás hozzá az echinacea (bíbor kasvirág) is, ami enyhíti a megfázás tüneteit és aktiválja az immunrendszert. Emellett érdemes néhány falatot enni, még akkor is, ha nincs étvágyunk.

8:30 Együnk probiotikus ételeket vagy szedjünk ilyen típusú táplálékkiegészítőket. Az ezekben lévő bifidobaktériumok és a lactobacillusok ugyanis a Német Táplálkozás- és Élelmiszerkutató Intézet egyik tanulmánya szerint segítenek a megfázás gyors leküzdésében.

10:45 Szabadítsuk fel a légutakat. Ebben segíthet az inhalálás vagy a megfelelő orrspray vagy -csepp alkalmazása.

12:30 Együnk levest ebédre. A tartalmas, meleg, folyadékdús fogás segíthet az orr- és a torokváladék feloldásában, sótartalma szomjassá tesz, ezért még több innivaló fogyasztására ösztönöz.

14:00 Menjünk sétálni. Ha nincs lázunk, és nem duzzadtak be a nyirokcsomóink, akkor sétáljunk egyet. Az Észak-Karolinai Egyetem egyik tanulmánya szerint ezáltal gyorsabban keringenek a szervezetben az antitestek és a fertőzés ellen harcoló fehérvérsejtek.

15:00 Nevessünk. Olvassunk vicces történeteket, ettől jobb lesz a kedvünk, és serkenthetjük az immunrendszer működését. A nevetés aktivizálja azoknak az antitesteknek a működését, amelyek elpusztítják a vírusokat és a baktériumokat, állapították meg a Loma Linda Egyetem kutatói.

18:00 Vacsorázzunk meleget. Energiára van szükségünk, főleg ha lázunk van, mert csak így tudjuk felvenni a harcot a vírusokkal szemben. Készítsünk egy gyors serpenyős ételt csíkokra vágott vörös hússal, sok gombával és felaprított fokhagymával.

20.00 Feküdjünk korán le. Általában éjszaka szenvedünk leginkább a megfázás tüneteitől. Ha lefekvés előtt inhalálunk, enyhíthetjük a panaszokat. Hatásosabb a gőzölés, ha néhány csepp oregánóolajat is teszünk a forró vízbe. Éjszakára kapcsoljuk be a párásítót, hogy tartósan nedvesen tarthassuk a nyálkahártyákat. Ha lehet, emeljük meg az ágy fejrészét, vagy használjunk a szokásosnál több párnát: minél magasabban van ugyanis a fejünk, annál könnyebben tud távozni a váladék az orrból és a torokból.

2. nap és a következő napok. A szervezetünknek még mindig sok nyugalomra van szüksége. Ha dolgoznunk kell, akkor is kíméljük magunkat a lehetőségekhez képest, és hazaérve próbáljunk pihenni. Cinket vagy echinaceatermékeket szedjünk egészen a teljes gyógyulásig.

Forrás: egeszsegkalauz.hu