Hirdetés

Kevesebb nő dohányos, mégis többen szenvednek a COPD súlyos tüneteitől

#COPD #nő #beteg #tüdőbetegségek
2019.05.29.
Hirdetés

Súlyosabb tünetekkel, gyakoribb fellángolássokkal és összességében rosszabb életminőséggel kell megküzdeniük a COPD-s nőknek, mint a szintén érintett férfiaknak.

Hirdetés

A COPD, vagyis krónikus obstruktív tüdőbetegség egy jelenlegi tudásunk szerint gyógyíthatatlan, progresszív légzőszervi betegség, melyre az állandó légszomj, a köhögés, a köpetürítés a jellemző, és melynél idővel még a legegyszerűbb, hétköznapi tevékenységek is rendkívül megterhelővé válnak. A betegség kialakulásában a dohányzás a legfőbb rizikótényező. Bár a becslések szerint nagyjából azonos a betegek között a nők és férfiak aránya, azonban egy új kutatás eredményei szerint a nőket sokkal erőteljesebben érintik a tünetek (annak ellenére, hogy közöttük jóval kevesebb az erős dohányos).

A nőknél gyakrabban alakul ki COPD

A kutatásban 1800 COPD-s férfi és nő adatait elemezték, és úgy találták, nemcsak a légzésfunkciójuk rosszabb és a tünetei súlyosabbak, de a betegség is gyakrabban lángol fel náluk. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a tünetek hirtelen még a szokásosnál is intenzívebben jelentkeznek: a beteg sokkal többet köhög, sokkal több váladék távozik a szervezetéből, még nehezebben kap levegőt, és ezt mellkasi szorító érzés és erős fájdalom is kísérheti. A fellángolás oka lehet felső légúti fertőzés vagy allergia, de az erősen szennyezett levegő is.

A szakemberek szerint mindenképpen további vizsgálatokra van szükség, mert a mostani kutatás a betegek kikérdezésén alapult, vagyis túlságosan is szubjektívnek tekinthető (hiszen egyénenként eltérő, ki mit tart „súlyos” tünetnek vagy „erős” fájdalomnak). Ugyanakkor azzal egyetértenek, hogy a COPD tüneteinek jobb megértésére van szükség, mint ahogy abban is, hogy meghatározzák, vannak-e valódi különbségek a férfi és a női betegek között, illetve, hogy milyen tényezők játszanak szerepet ezekben a különbségekben. Például, okozhatják-e a hormonális változások a tünetek fellángolását.

A tüdő fele is elveszhet, mire észreveszik a COPD-t - kattintson tovább!

A kutatás eredményeiről az American Thoracic Society nevű szakmai szervezet éves konferenciáján számoltak be Dallasban.

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Hirdetés