Hirdetés

Reggeli krákogás, állandó köhögés: mikor kóros?

#köhögés #Légúti betegségek
2019.02.06. Módosítva: 2018.07.19.
Hirdetés

Az őszi-téli időszakban az állandó köhögést könnyen ráfoghatjuk a száraz levegőre vagy a felsőlégúti fertőzésekre. De mi állhat a folytonos köhécselés, krákogás hátterében, ha már hónapok óta változatlan az állapotunk?

Hirdetés

A köhögés egy természetes reflex, amelyet mindenki megtapasztal életében. A célja, hogy "kitisztítsa" és így megvédje a légutakat a belekerült folyadéktól, irritáló anyagoktól, esetleges idegen testektől, vagy éppen a kórokozóktól.

A köhögés nagyon gyakori tünet, és a legtöbbször viszonylag könnyen enyhíthető, az alapbetegség kezelésével pedig el is múlik. Esetenként azonban a köhögés krónikussá válhat, és több mint nyolc héten keresztül elhúzódhat. Ez nemcsak rendkívül kellemetlen, de általában súlyos betegséget is jelezhet, így mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni vele.

  Forrás: EgészségKalauz

Mi minden állhat a krónikus köhögés hátterében?

Természetesen ezt csak az orvos tudja egyértelműen megmondania szükséges vizsgálatok elvégzése után. A leggyakoribb okok közé tartozik azonban az asztma, a refluxbetegség, illetve a COPD, vagyis a krónikus obstruktív tüdőbetegség, a krónikus bronchitis. A posztnazális váladékcsorgásnak nevezett tünetegyüttes is okozhat panaszokat. A krónikus köhögés, illetve az azzal összefüggő betegségek rizikóját jelentősen növeli a dohányzás (még akkor is, ha már leszoktunk, igaz, az idő előrehaladtával egyre csökkenő mértékben), a passzív dohányzás, valamint az elhízás és az allergia.

Ez utóbbit különösen akkor érdemes figyelembe venni, mint esetleges kiváltó tünetet, ha városi környezetben élünk, ha érzékenyebbek vagyunk a tisztítószerekre, a kozmetikumokra vagy a vegyi anyagokra (ezek gyakran bőrtüneteket is kiválthatnak). A nők szervezete általában érzékenyebb a köhögést kiváltó ingerekre, ezért náluk gyakrabban alakulhat ki a krónikus köhögés. Bizonyos gyógyszerek, elsősorban a magas vérnyomás elleni ACE-gátlók is okozhatnak köhögést.

5 módszert ajánlunk az elhúzódó köhögés enyhítésére!

A ritkább, de krónikus köhögést okozó betegségek között találhatjuk a cisztás fibrózist, a tüdőrákot, a légutak sérülését, a légutakba került idegen testet, illetve a szarkoidózis nevű betegséget, mely tulajdonképpen a gyulladásos sejtek felhalmozódása a tüdőben. Ha hajnalban krákogásra kelünk, az a tüdő megbetegedését jelenti, haladéktalanul forduljunk orvoshoz.

A kellemetlen köhögésen kívül, mely nagyon gyakran reggel, ébredés után jelentkezik, más tünetekre is érdemes odafigyelni, ugyanis ezek is súlyos, a köhögéssel összefüggő betegségekre utalhatnak. Ilyen például az orrfolyás, az torokfájás, a rekedtség, a nehezített légzés és a fulladás, a gyomorégés, a keserű vagy kellemetlen szájíz. Olyan érzésünk is lehet, mintha valami a torkunkba tapadt volna, vagy mintha folyadék folyna le a torkunkban.

Ezeket abetegségeketaz elhúzódó köhögésokozhatja, kattintson!

A krónikus köhögés nemcsak zavaró, de igen kimerítő is lehet (különösen, ha éjszaka jelentkezik és megzavarja a pihenésünket). A szövődményei, kísérő tünetei között találhatjuk még a fejfájást és a szédülést, a fokozott izzadást, illetve az inkontinenciát, vizeletcsepegést. Szélsőséges esetben, a nagyon súlyos krónikus köhögés a bordák repedését, törését is okozhatja.

A kezelőorvosunk számos vizsgálatot elrendelhet a krónikus köhögés mögött meghúzódó okok kiderítésére, például röntgenvizsgálatot, vér- vagy váladékvizsgálatot stb. Ha megvan, hogy mi okozza a krónikus köhögést, gyógyszerekkel (pl. antihisztaminokkal, asztma elleni szerekkel, savlekötőkkel, esetenként antibiotikumokkal) általában jól kezelhető a probléma. Természetesen, nem szabad elfeledkezni az életmód megváltoztatásáról sem: a dohányzásról való leszokás, az étrend megváltoztatása, a testsúly csökkentése segíthet enyhíteni a tüneteket, akárcsak az, ha elegendő folyadékot iszunk, és ha megfelelő páratartalmat biztosítunk az otthonunkban, a munkahelyünkön.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés