Nátha: az egyiptomiak egeret csókolgattak, hogy elmúljon

#nátha #Megfázás #cseppfertőzés #nátha ellen
2019.11.27.

A legkorábbi feljegyzés a nátháról és annak lehetséges gyógyításáról az ókori egyiptomi papiruszokon lelhető fel., de a módszerek mai szemmel nézve igen meglepőek voltak.

Már az idősebb Pliniusnak, az i. sz. I. században élt római polihisztornak is volt ötlete a nátha ellen: ha a náthás ember megcsókol egy egeret, elmúlik a náthája. De ha nincs kéznél egér, azért vannak ennél modernebb tippek is.

Mit tudunk a nátha kialakulásáról?

A rhinovírusok legalább három órán át fertőzőképesek maradnak a testen kívül, de előfordul, hogy akár 48 óra hosszan is. Felmérések szerint főleg az ajtókilincsen, a közlekedési eszközök fogantyúin, a bevásárló kosarak fülén, a villanykapcsolókon hemzsegnek, ezeket a legkönnyebb elkapni.

A nátha vírusa leginkább érintéssel terjed: megérintjük a vírussal fertőzött tárgyat, majd az orrunkhoz, szemünkhöz, szánkhoz nyúlunk. Az igazi veszély persze a cseppfertőzés, mikor belélegezzük a vírust, mert fertőzött személy köhögése vagy tüsszentése nyomán került a levegőbe. Ilyenkor a kórokozók az aerosol cseppeken tapadnak meg.

Hogyan fertőz?

Érthető a veszély, ha belegondolunk abba, hogy egyetlen nátha vírus 16 millió utódot hoz létre egyetlen nap leforgása alatt. A tudomány mai állása szerint egy náthás személy akkor fertőz legjobban, amikor tünetei a leginkább jelen vannak, azonban már a tünetek megjelenése előtti egy-két napban is képes átadni a kórokozókat.

Olvasson tovább! Influenza vagy megfázás? Ez a különbség!

Fontos tudni, hogy a A C-vitamin nem gyógyítja meg a náthát, viszont szedése akár egy-két nappal is lerövidítheti a gyógyulás idejét. A legjobb módja a fertőzés elkerülésének a zsúfolt helyek kerülésén túl a higiénia. Használjon szappant és legalább 20 másodpercig tartson a kézmosás, hiszen olcsóbb és egyszerűbb, mint az alkoholos kézfertőtlenítők használata. Ha azonban nincs a közelben víz és szappan, a fertőtlenítő gélt ne hagyja ki.

Forrás: EgészségKalauz