Ezeket látta már?

Miért fáj lépéskor a sarkam? Ebben az esetben azonnal forduljon orvoshoz

sarok, fájdalom, enyhítése, okai

Nagyon kellemetlen, ha járás közben érezzük, fáj a sarkunk. Így csillapíthatjuk!

A sarokfájdalom intenzitása egyénenként eltérő lehet: van, aki lábra sem tud állni miatta, és előfordulhat az is, hogy csak az első néhány lépéskor érez valaki kisebb fájdalmakat. Sok esetben a házi módszerek, a sok pihenés egy-két hét alatt elmulaszthatják a fájdalmakat, de általában érdemes orvoshoz fordulni. Mindenképpen menjünk orvoshoz, ha a sarokfájdalom rövid időn belül visszatér, ilyenkor ugyanis alaposabb kivizsgálásra lehet szükség. Haladéktalanul forduljunk szakemberhez, ha a fájdalom nagyon erős (szinte elviselhetetlen, vagy lábra sem tudunk állni miatta), ha hirtelen jelentkezik, vagy ha szinte egyik pillanatról a másikra lesz igen intenzív, illetve ha a fájdalom mellett más tüneteket is tapasztalunk, például a sarok területének duzzanatát, kipirosodását.

Hogyan enyhíthetjük a fájdalmat?

Természetesen nagyon fontos, hogy a fájdalmat okozó alapbetegséget kezeljük (pl. gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel), de emellett otthon is sokat tehetünk azért, hogy elviselhetőbb legyen. A fájdalom enyhítésében rendkívül nagy szerepe van a pihentetésnek, hiszen minden egyes lépés további terhelést jelent az egyébként is megkínzott csontoknak, ízületeknek, szalagoknak.

A hideg borogatás, jegelés nemcsak a fájdalmat enyhítheti, de a duzzanatot is "lejjebb húzhatja". Ez azért is fontos, mert a duzzanat befolyásolhatja azt, hogy miként lépünk, hogyan mozgunk, ez pedig csak további terheléssel járhat együtt. A legjobb, ha naponta 2-3 alkalommal 10-15 percig alkalmazzuk a borogatást.

Nagyon fontos (nemcsak a gyógyulásban, de a megelőzésben is) a talp megfelelő alátámasztása, például speciális talpbetéttel. Ennek kiválasztásában azonban érdemes szakember segítségét kérni!

Megelőzhető a sarokfájdalom?

A sarok fájdalma nagyon sok esetben a nem megfelelő cipőre, a túlerőltetésre vagy éppen arra vezethető vissza, hogy valaki anélkül kezd megerőltető sportolásba, hogy bemelegítene. Szánjunk több időt a bemelegítésre és a nyújtásra, és adjunk időt a testünknek a fejlődésre, különösen akkor, ha korábban nem mozogtunk túl sokat. Speciális, a talpat és lábfejet megtornáztató gyakorlatokat is érdemes rendszeresen végezni!

Kirepedezett sarok: csak csúnya, vagy veszélyes is? Kattintson tovább!

Lehetőség szerint kerüljünk a túl lapos, a túlságosan magas sarkú vagy éppen kényelmetlen cipőket (vagy legalábbis korlátozzuk azt az időt, míg ezeket viseljük). A sportoláshoz is válasszunk megfelelő cipőt, különösen futáshoz vagy gyalogláshoz. Ha sokat vagyunk talpon, érdemes megbeszélni az orvosunkkal, hogy ajánl-e valamilyen speciális talpbetétet. Ez különösen fontos lehet a lúdtalpasoknak, mert ők egyébként is hajlamosabbak a sarokfájdalmat okozó problémákra.

Forrás: EgészségKalauz