Ezeket látta már?

Optikai trükkel - a fájdalom ellen?

2011.04.25. Módosítva: 2015.11.04.

Egy optikai csalódás gyógyszer nélkül csillapítja a köszvényes fájdalmat... Egy számítógép által generált optikai illúziónak köszönhetően gyógyszeres kezelés nélkül csillapítható az ízületi gyulladás, vagy köszvény okozta fájdalom, állítják a pszichológusok.

A Nottinghami Trent Egyetem tudósai egy véletlen során fedezték fel, hogy a számítógép vezérelte optikai csalódás körülbelül a felére csökkenti a páciensek ízületi gyulladásból származó fájdalmát. A Mirage elnevezésű technológia segítségével a köszvényes betegek újra fájdalommentesen képesek ujjaikat mozgatni.

Optikai trükkel - a fájdalom ellen?

A kísérletben résztvevő köszvényes pácienseket megkérték, hogy a kezüket tegyék egy dobozba, amelyben egy vetítő volt elhelyezve. A gép a páciensek előtti vászonra vetítette a képet a kezükről. Ennek a módszernek a segítségével a résztvevők azt láthatták, ahogy a vetítővásznon a köszvényes ujjaik kinyújtóznak és összehúzódnak. Valójában azt történt, hogy az egészen apró mozdulatokat a projektor az optikai csalódás miatt óriási nyújtásoknak és összehúzódásoknak mutatta. A módszer az estek 85%-ában felére csökkentette az ízületi gyulladásból adódó fájdalmakat.

A Mirage technológiát eleinte csak egy oktatási projekt részeként alkalmazták, hogy a gyerekek az optikai illúziók segítségével jobban megismerjék az agy működését, mondta Dr. Roger Newport, a kutatás vezetője. Az egyik gyerek nagyszülője egy teljesen véletlen folytán vette észre, hogy a módszer gyógyító hatással van az ízületi gyulladásra.

Ezután önkénteseken kezdték el a módszert tesztelni, és az eredménynek nagyon bíztatónak bizonyultak: a húsz résztvevő többsége úgy érezte, hogy csökkent a köszvényes fájdalma, az alanyok egyharmada pedig azt állította, hogy teljesen megszűnt a fájdalmuk. Alan Silman professzor elmondása alapján ezek még csak az első lépések, és még sok vizsgálatot kell elvégezni, hogy a módszert igazán hatékonyra és tökéletesre fejlesszék.

A kutatócsoport a tanulmány eredményeit a Rheumatology című folyóiratban publikálja hamarosan.

Forrás: Medipress