Felnőtt tartalom

Elmúltál már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem
Szponzorált tartalom

Fiatal nőket is érinthet a hüvelyszárazság: a szexgyilkos tünet 8 lehetséges oka

#fiatalság #hüvelyszárazság #kezelés #hormonok
2019.04.18. Módosítva: 2019.04.18.

Tévhit, hogy hüvelyszárazság csak az idősebb nőknél fordulhat elő. Számos élethelyzet, esetleg betegség vagy orvosi kezelés ugyancsak előhívhatja a kellemetlen tüneteket.

Közismert tény, hogy a klimax idején a petefészkek egyre kevesebb női hormont termelnek, majd végleg leállnak. A megváltozott hormonszint viszont befolyásolja a hüvely szöveteinek állapotát is, ezért alakul ki a változókorú vagy annál idősebb nők többségénél a hüvelyszárazság. A hormonszint csökkenése azonban más élethelyzetekben is bekövetkezhet, és hüvelyszárazság jelentkezhet még bizonyos betegségek, kezelések kísérőtüneteként is. Bármely életkorban, bármilyen okból alakuljon is ki a hüvelyszárazság, nem szabad beletörődni. A patikában keressünk speciális, lehetőleg hormonmentes készítményt a probléma kezelésére!

Hirdetés Forrás: EgészségKalauz

Vegyük sorra a hüvelyszárazság lehetséges kiváltó tényezőit!

1.     Betegségek

Bizonyos betegségek esetén, mint amilyen például a diabétesz vagy egyes endokrin betegségek, megjelenhetnek a hüvelyszárazság kellemetlen tünetei.

2.     Sugárkezelés, kemoterápia

Daganatos betegségek kapcsán alkalmazott sugár- vagy kemoterápia gyakran jelentkező mellékhatása lehet a hüvelyszárazság.

3.     Terhesség, szoptatás

Várandós vagy szoptatós kismamák szembesülhetnek azzal, hogy a megváltozott hormonszintjük miatt a hüvelyszárazság kellemetlen tüneteit tapasztalják. A problémát az ő esetükben mindenképpen hormonmentes kezeléssel tanácsos orvosolni.

4.     Stressz

Napjainkban szinte mindenkit ér a stressz. Szorítanak a határidők, szigorú a főnök, őrlődünk az otthoni és a munkahelyi feladatok közt, magánéleti problémákkal küzdünk. Az ebből fakadó fokozott lelki nyomásra a testünk is reagál. A nők hormonrendszere különösen érzékeny a stresszre, ezért emiatt is kialakulhat a hüvelyszárazság. 

5.     Szigorú diéta, fogyókúra

Bár sok csodafogyókúra-receptről kiderült már, hogy fabatkát sem ér, de mi van, ha tényleg működik, és valóban rövid idő alatt jelentős súlytól sikerül megszabadulnunk? A hirtelen testtömegvesztés összezavarhatja a női hormonrendszert, amitől akár a hüvelyszárazság kellemetlen tünetei is kialakulhatnak.

6.     Fogamzásgátlók

A fogamzásgátlót szedő nők gyakran panaszkodnak, hogy a tabletta szedése mellett a hüvelyük nem nedvesedik eléggé. A hormontartalmú gyógyszerek ugyanis befolyásolják a szervezet hormonháztartását, és emiatt megjelenhetnek a hüvelyszárazság tünetei.

7.     Egyéb gyógyszerek

Többféle gyógyszer mellékhatásaként alakulhat ki hüvelyszárazság, és erre általában a gyógyszerhez tartozó betegtájékoztatóban is találhatunk figyelmeztetést. Így időben gondoskodhatunk a tünetek kezeléséről.

8.     Menopauza

Mint korábban írtuk, a klimax idején fokozatosan megszűnik a petefészkek nőihormon-termelése. A hormonhiány okozta hüvelyszárazság elsőként a szexuális élet területén okoz nehézségeket. Később a mindennapok során is egyre kényelmetlenebbé válhat a kiszáradt intimterületen tapasztalható viszkető-húzódó érzés. Szerencsére a patikában kapható, hüvelyszárazság elleni kúp rendszeres használata segíthet megszabadítani a problémától. 

Forrás: EgészségKalauz