Bartholin-ciszta: amikor eltömődnek a hüvely körüli csövek

#Bartholin-ciszta #Bartholin-mirigy #ciszta #gyógyszeres terápia
2019.04.29. Módosítva: 2019.04.29.

A Bartholin-ciszta legtöbbször nem okoz semmilyen problémát, de időnként kifejezetten fájdalmas is lehet az elváltozás. Mit érdemes tudni róla?

A Bartholin-mirigyből kivezető csövecskék elzáródása miatt jön létre, a mérete az egészen aprótól a tojásnagyságúig terjedhet.

Hüvely környékén alakul ki a Bartholin-ciszta

A Bartholin-mirigyek a hüvelynyílás két oldalán található mirigyek, melyek az általuk előállított váladékkal segítene fenntartani a hüvely nyálkahártyájának "síkosságát", megelőzik annak kiszáradását. A mirigyekből kivezető, a Bartholin-mirigyeket a hüvellyel összekötő csövecskék időnként eltömődhetnek, elzáródhatnak, ez pedig folyadékkal teli cisztát hozhat létre. A Bartholin-ciszta a nők nagyjából 2-3 százalékánál alakul ki és nagyobb a rizikója azoknál a hölgyeknél, akik többször szültek.

A Bartholin-ciszta tünetei

A Bartholin-ciszta általában csak az egyik mirigyben alakul ki, a mérete a borsószemnyitől a tojásnagyságúig terjedhet. Az apróbb cisztákat gyakran csak szakorvosi vizsgálat során fedezik fel, a nagyobbakat viszont ki is lehet tapintani. A legtöbb esetben a ciszta nem okoz fájdalmat, de ha a mérete nagyobb, akkor érintésre érzékenyen reagálhat, és kellemetlenségeket okozhat pl. üléskor, mozgáskor vagy szexuális együttlét során.

A Bartholin-ciszta nem fertőző, és a legtöbb esetben a Bartholin-mirigy vezetékének elzáródását sem fertőzés okozza, de előfordulhat, hogy a már kialakult ciszta elfertőződik és begyullad. Ez igen fájdalmas lehet, és ahhoz is vezethet, hogy a ciszta gennyel telik meg. A Bartholin-ciszta begyulladása szerencsére ritka, kezeléséhez orvosi beavatkozás szükséges.

A 40 évnél idősebb hölgyeknél a szakorvos javaslatára biopsziát is végezhetnek, mert – bár ritkán – előfordulhat, hogy a ciszta rosszindulatú, daganatos sejteket is tartalmaz.

Hogyan kezelhető a Bartholin-ciszta?

A legtöbb esetben semmilyen kezelésre nincs szükség, főleg, ha a ciszta nem túl nagy méretű, a mérete nem változik (vagyis nem növekszik) és nem okoz kellemetlen tüneteket vagy fájdalmat. A nagyobb, esetleg gyulladt cisztákat különböző módszerekkel felnyithatják vagy leszívhatják, ez általában helyi érzéstelenítéssel végzett, rövid ideig tartó művelet, mely a legtöbbször a fájdalom azonnali enyhüléséhez vezet.

A fájdalmat szájon át szedhető gyógyszerek segítségével is csökkenthetik. Antibiotikummal történő kezelésre általában nincs szükség, illetve csak akkor, ha a bakteriális fertőzést egyéb vizsgálatokkal megerősítették.

Előfordulhat, hogy a ciszta magától, orvosi beavatkozás nélkül is kifakad, a benne található genny, illetve folyadék pedig kiürül. A fájdalom és a kellemetlen érzés azonnal csökkenhet, és az érintett terület néhány napon belül teljesen meg is gyógyul (megfelelő higiéniai szabályok betartásával, rendszeres tisztálkodással rendkívül kicsi az esélye annak, hogy a kialakuló seb ne gyógyuljon be, elfertőződjön vagy heg maradjon utána).

A pilonidális ciszta nem egyszerű pattanás - kattintson tovább!

A naponta többször alkalmazott, meleg vizes borogatás, illetve a meleg vizes ülőfürdő nemcsak a gyógyulást gyorsíthatja meg, de a fájdalmakat is csökkentheti, és elősegítheti azt is, hogy a ciszta "felpuhuljon" és könnyebben kifakadjon.

Forrás: EgészségKalauz