Felnőtt tartalom

Elmúltál már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem
Hirdetés

Ezek a hólyaghurut legfőbb rizikófaktorai

#E.coli #szex #húgyhólyag #húgyhólyaggyulladás
2019.04.30. Módosítva: 2019.04.30.

Sokan felfázásról panaszkodnak, holott valójában hólyaghurut okozza a kínzó fájdalmat.

Hirdetés

Dr. Kállai László, az Urológiai Központ urológusa, sebésze a főbb rizikófaktorokra és a kezelés alapjaira hívta fel a figyelmet. 

Mi okozza tulajdonképpen a hólyaghurutot? 

- A tévesen gyakran felfázásnak nevezett cisztitiszt általában olyan baktériumok okozzák, amelyek normálisan is jelen vannak és szükségesek az ember vastagbelében, de a húgyutakba kerülve és elszaporodva már kórokozókká válhatnak. Leggyakoribb és legismertebb képviselőjük az Echerichia coli vagy röviden E. coli. Számos tényező befolyásolhatja az általában saját bélbaktériumok húgyutakba való bekerülését, elszaporodását és a betegség kialakulását – hangsúlyozza dr. Kállai László, az Urológiai Központ urológusa, sebésze. - A nőkre jellemző rövid húgycső egy erős hajlamosító tényező, ugyanis a nemi élettel járó mechanikai behatás „felpumpálhatja” a kórokozókat a hólyagba a rövid húgycsövön keresztül. Ilyenkor tehát nem beszélhetünk nemi betegségről, mert az esetek nagy részében a kórokozót feltehetően nem a partner „adja át” és nem is olyan kórokozóról beszélhetünk, amelyek a nemi betegségeket (szifilisz, tripper, Trichomonas-fertőzés, Chlamydia-fertőzés) okozzák. Ennek megfelelően, az intenzív szexuális élet és gyakori partnerváltás hajlamosíthat a húgyúti fertőzésekre. 

Íme, a további rizikófaktorok

- A nem rendszeres vizeletürítés, hideghatás (innen származik a felfázáskifejezés), meleghatás (többnyire nyilvános fürdők meleg vize), nyilvános WC, a személyes higiéné hiányosságai a húgyutak immunvédekezésének rontásával, a kórokozók elszaporodásának elősegítésével és esetleg a szervezet számára addig ismeretlen kórokozók bevitelével szintén hajlamosító tényező lehet.

- Hüvelyi és egyéb nőgyógyászati gyulladások, valamint hasmenés szövődményeként is kialakulhat hólyaghurut.

- A menopauzahüvelyi szárazságot és ennek következményeként hüvelyi és húgyúti fertőzést okozhat.

- Minden, az immunrendszer működését gátló betegség, pszichés stressz, gyógyszer hajlamosíthat húgyúti fertőzésre.

- A húgyutakat és főleg a hólyagot érintő fejlődési rendellenességek, sérülések, kövek, daganatok, sipolyok, vizelet-visszamaradás szintén kóroki tényezők lehetnek a hólyaghurutban.

Hogyan kezeljük a hólyaghurutot?

- A nők egy része saját maga kezeli a hólyaghurutját, általában bőséges folyadékfogyasztással, pihenéssel, meleg fürdővel, gyógyteákkal, gyógyhatású készítményekkel, gyulladáscsökkentőkkel, tartalék antibiotikummal – mondja Kállai doktor. - A bőséges folyadékfogyasztást orvosilag is szoktuk javasolni és antibiotikus kezelést, amely a panaszokat rendszerint egy napon belül jelentősen csökkenti. Első vonalban olyan antibiotikumot szoktunk felírni, amelyről tudjuk, hogy húgyúti fertőzésben „jó szokott lenni”. A kezeléssel dacoló fertőzés, visszatérő és idült hólyaghurut esetén vizelettenyésztés alapján célzott antibiotikus kezelést javaslunk.

4 gyógynövény, amik megvédik a húgyutakat - kattintson tovább!

A hólyaghurut illetve annak kiújulása megelőzésében szintén lényeges a bőséges folyadékfogyasztás, valamint rendszeres vizeletürítés, a kicsapongó nemi élet kerülése, nemi élet utáni vizeletürítés, személyes higiéné, az időjárásnak megfelelő öltözködés, a műszálas és kényelmetlen alsóneműk mellőzése. Egyes betegeknél a gyógyhatású készítmények (például tőzegáfonya tartalmú) jó hatásúak lehetnek. A legyengített E. colit tartalmazó készítmények aktív védőoltás-szerűen fokozzák a húgyutak immunvédekezését a kórokozókkal szemben. Amennyiben a kivizsgálás során a hólyaghurut hátterében más betegséget is találnak (például: cukorbetegség, hólyagkő, hólyagdaganat), akkor annak kezelésével a következményes hólyaghurut is elmúlik, vagy könnyebben kezelhetővé válik.

Forrás: Urológiai Központ

Forrás: Urológiai Központ
Hirdetés