Felnőtt tartalom

Elmúltál már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem
Hirdetés
Szponzorált tartalom

Szégyen nélkül a bakteriális hüvelyfertőzésről: így tehetsz ellene a legtöbbet

#bakteriális hüvelyfertőzés #megelőzés #tippek #hüvelyi folyás
2019.05.23. Módosítva: 2019.05.23.

Szofi azt vette észre, hogy egyik napról a másikra megváltozott az intim illata. A 25 éves lányt nemcsak a halra emlékeztető szag nyugtalanította, hanem bosszantotta a bőséges, szürkés hüvelyfolyás is. Szégyellte magát, folyton arra gondolt, vajon más is érzi-e a kellemetlen szagot. Végül a barátnője világosította fel, hogy nagy valószínűséggel bakteriális hüvelyfertőzése van.

Hirdetés

Nem kell szégyenkezni, a hüvelyi pH tolódott el

Szofi eleinte nehezen beszélt a problémájáról, nem tudta, mit ronthatott el, mi okozhatta a kellemetlen szagú és bőséges folyást. Barátnője, Tünde magyarázta el neki, hogy nem kell rosszul éreznie magát, hiszen nagy valószínűséggel nem történt más, minthogy valamiért megváltozott a hüvelyi pH-ja, és a lúgosabb környezet jobban kedvez a rossz bacilusok szaporodásának. A védelmet nyújtó Lactobacillusok ugyanis enyhén savas környezetben érzik jól magukat, ott tudnak növekedni, a lúgos környezet nem kedvez nekik. Szofi orvoshoz ment, ahol a baktériumok ellen antibiotikumot írtak fel neki, a hüvelyi pH helyreállítására pedig hüvelykrémet. Szofi a bakteriális vaginózis terén a saját kárán nagyon is tapasztalt barátnőjétől, Tündétől megtudta, hogy az ilyen fajta hüvelyfertőzés néhány egyszerű szabály betartásával elkerülhető. Úgy döntött, hogy betartja ezeket a szabályokat, már csak azért is, mert a bakteriális vaginózisnak akár kellemetlen szövődményei lehetnek.

Hirdetés Forrás: EgészségKalauz

Jó tanácsok, hogy elkerülhesd a bakteriális vaginózist

  1. Ha lehet, csak pamutbugyit hordjunk, abból is inkább a fehér színűt, mert jobban szellőzik, és kevésbé irritál. Alkalmanként persze szexibb fehérneműt is viselhetünk, arra azonban olyankor is figyelni kell, hogy a hüvelynyílással érintkező részen pamutbélés legyen.
  2. Felesleges öblögetni, mert ezzel kimossuk a hüvelyből a jótékony bacilusokat is, ezért irrigálást csakis orvosi utasításra végezzünk.
  3. Kerülni kell az illatosított intim készítményeket, továbbá a színezett, illatosított vattákat, betéteket, tamponokat, törlőkendőket és WC-papírokat is, mert a bennük lévő vegyi anyagok irritációt okozhatnak.
  4. A bakteriális vaginózis megelőzésére, a hüvelyflóra helyreállítására érdemes hüvelykrémet használni. Mégpedig lehetőleg olyat, amely kettős védelmet nyújt, nemcsak a kórokozók, köztük az E.coli baktériumok megtapadását és szaporodását képes gátolni, hanem a védő Lactobacillusok növekedését is segíti.
  5. A menstruáció idején gyakran kell cserélni a tampont, mert a hüvelyben lévő vér megváltoztatja a pH-értéket, és felborítja az egészséges egyensúlyt. Ha elmúlt a vérzés, a mindennapos betéthasználat felesleges, mert bőrirritációhoz vezethet.
  6. Vécéhasználat után mindig be kell tartani a helyes törlési irányt: elölről hátrafelé töröljük a gáttájékot. Ellenkező esetben székletmaradványok kerülhetnek a hüvelybe, ami fertőzést okoz.
  7. Az intimtájék borotválása közben nagyon vigyázzunk, nehogy megvágjuk vagy megsebesítsük az érzékeny bőrt.
  8. Az óvszer nélküli szeretkezés vagy a gyakori partnercsere növeli az intim fertőzések kockázatát. 
Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés