Hirdetés

Miért újulhat ki a hüvelyfolyás? Ezt tehetjük, hogy elkerüljük a szövődményeket (x)

#hüvelyfolyás #bakteriális hüvelyfertőzés #viszketés #vaginózis
2020.04.22.

A hüvelyfolyás leggyakoribb oka a bakteriális hüvelyfertőzés. Legzavaróbb tünete a bőséges, kellemetlen szagú folyás, amit kísérhet csípő, viszkető érzés. A fertőzés hátterében általában a hüvelyben található baktériumok természetes egyensúlyának felborulása áll. Sajnos a bakteriális vaginózis kiújulásának az esélye nagy, de egy kis odafigyeléssel elkerülhető!

Mit rontok el? Miért alakul ki a bakteriális hüvelyfertőzést?

A szexuális úton terjedő baktériumok sokkal ritkábban okoznak hüvelyfertőzést, mint a szervezet saját baktériumflórája. Ha a hüvely egészséges, önszabályozó rendszere jól működik, akkor a kórokozók nem tudnak elszaporodni. Ám ha a hüvelyi pH lúgos irányba tolódik el, a jótékony tejsavbaktériumok száma csökkenni kezd, ezáltal kevesebb fertőtlenítő hatású hidrogén-peroxid termelődik, a kártékony bacilusok pedig könnyebben szaporodnak. Az egyensúly megbomlásához gyakran egyszerű dolgok vezethetnek, például a túlzásba vitt intim tisztálkodás, vagy akár egy antibiotikum-kúra, esetleg a gyakori partnercsere.

Milyen hajlamosító tényezők lehetnek?

A bakteriális hüvelyfertőzés kialakulásának esélye megnőhet, ha dohányzunk, ha túl sok alkoholt fogyasztunk, ha műszálas alsóneműt hordunk. De hajlamosító tényezők lehetnek bizonyos betegségek is, mint például a vérszegénység és a cukorbetegség. Elősegíthetik a kialakulását gyógyszerek is, főként a hormontartalmú fogamzásgátlók. Kiújulására hajlamosíthat a gyakori partnercsere vagy a túl intenzív szexuális élet is.

Mit tehetünk, hogy elkerüljük a bakteriális hüvelyfertőzést?

Ha azt szeretnénk, hogy ne alakuljon ki bakteriális hüvelyfertőzés, vagy ne újuljon ki többé, akkor próbáljuk meg kiküszöbölni a hajlamosító tényezőket, és ha tehetjük, váltsunk életmódot. Érdemes időnként megismételni a hüvelyflóra-regeneráló kezelést, vagy hosszabb ideig folytatni, ekkor már prevenció céljából.

Ha kisbabát szeretnénk, fontos, hogy intim testrészünk is felkészült állapotban legyen. Várandósság alatt mindent meg kell tennünk a hüvely enyhén savas pH-jának megőrzéséért, ugyanis a bakteriális hüvelyfertőzés koraszülést is okozhat.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz Forrás: Phytotec Hungária

A Vitagyn C olyan hüvelykrém, amely helyreállítja a hüvelyi pH-t, egészséges savas közeget teremt, és gátolja a kórokozók szaporodását. Prebiotikum-tartalma révén segíti a jótékony tejsavbaktériumok növekedését, ráadásul várandósság és szoptatás alatt is alkalmazható. A Vitagyn C recept nélkül kapható a gyógyszertárban, számos helyen elérhető webpatikában, nem kell orvossal felíratni.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Forrás: Phytotec Hungária