A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés
Szponzorált tartalom

Lehet-e ok a szakításra a hüvelygomba?

#párkapcsolat #hüvelygomba #candida #nemi betegség
2019.03.26. Módosítva: 2019.03.26.

Ha valaki a párjától kap el valamilyen nemi úton terjedő betegséget, abból bizony egyértelműen kiderül, hogy a partner félrelépett, mindezek után érthető hát, ha a vétkesnek kiadják az útját. De mi a helyzet egy viszonylag gyakori fertőzéssel: vajon a hüvelygomba is ok lehet a szakításra?

Hirdetés

Kapcsolati vihar a hüvelygomba miatt

– Kis híján szakítottunk a barátommal, a vacak hüvelygomba miatt – meséli Kitti. – Míg én arról voltam meggyőződve, hogy a betegséget csakis tőle kaphattam el, mert biztos megcsalt valakivel, addig ő egyre csak azt hajtogatta, hogy én vagyok a csapodár, és nyilván egy másik férfitól szedtem össze a nyavalyámat. Aztán a nőgyógyász mindkettőnket felvilágosított, hogy a hüvelygombát nem csak „elkapni” lehet, hanem számos egyéb okból kialakulhat. Így szerencsére lecsillapodtak a kedélyek, és végül kibékültünk.

Nemi betegség-e a hüvelygomba? Nem az!

A hüvelygomba nem egy párkapcsolatot tett már tönkre, mert a partnerek egymást okolták a fertőzés „behurcolásáért”. Holott a Candida gomba okozta fertőzés egyáltalán nem tartozik a nemi betegségek közé, és nem egyszer „spontán”, szexuális aktustól függetlenül is kialakul, sőt, akár még érintetlen lányoknál is megjelenhet. Ennek oka, hogy az egészséges hüvelyflórában található Candida gombák bizonyos esetekben túlzottan elszaporodhatnak. Ilyenkor jelentkeznek a hüvelygomba jellegzetes tünetei, az erős viszketés, az égő érzés, illetve a túrós-szemcsés állagú hüvelyfolyás. Ezekkel érdemes mielőbb nőgyógyászhoz fordulni, aki előríja a szükséges terápiát, és általában helyileg használatos, gombaellenes hüvelyi készítményt is javasol.

Hirdetés Forrás: Egészségkalauz

De akkor miért támad a hüvelygomba szex után?

A hüvelygomba, mint elmondtuk, nem feltétlenül a partnertől „érkezik”, sok nőt azonban megtéveszthet az, hogy a hüvelyi problémája gyakran nem sokkal a szexuális aktust követően alakul ki. Pedig a magyarázat egyszerű: ha az együttlét során a vagina érintkezik a spermával, netán az óvszer spermicid síkosító anyagával, az megzavarhatja a hüvely biológiai egyensúlyát. Márpedig ha ez a Candida gombák szaporodásának kedvez, akkor bizony könnyen kialakulhat gombás hüvelyfertőzés. Ha pedig megvan a baj, a teljes gyógyulásig tanácsos mellőzni a szexet, mert a ping-pong effektus jegyében a partnerek szinte a végtelenségig fertőzgethetik egymást oda-vissza. Mindenesetre csak a hüvelygomba miatt inkább ne tegye lapátra a párját senki!

Ez is hajlamosíthat a hüvelygombára

Akiknél gyakran visszatérő hívatlan „vendég” a hüvelygomba, azoknak érdemes odafigyelniük az étkezésükre, és csökkenteni a cukor- és szénhidrát-bevitelüket. Bizonyos betegségek (pl. diabétesz), illetve egyes gyógyszerek ugyancsak hajlamosíthatnak a gombás fertőzésre. Jellemzően a fogamzásgátló tablettát szedő nőket érintheti viszonylag gyakran ez a probléma. A kialakulás esélyét növelheti még a sok stressz, vagy akár csak a szoros vagy rosszul szellőző alsóruházat, illetve a műszálas alsóneműk viselése.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.