Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Intim női problémák: tünetek, amelyek esetén aggódnunk kell

Bakteriális vaginózis és hüvelygomba tünetei

A hüvelyi „folyás” megléte teljesen természetes jelenség, hiszen a hüvely egészségét szolgálja, egyúttal pedig a fertőzésekkel szemben is véd. Ám ha a váladék jellege vagy a mennysége megváltozna, és emellett más tünetek is jelentkeznek, arra már oda kell figyelni.

Mire „jó” a hüvelyi folyás?

Valamennyi hüvelyfolyása minden nőnek van: a mennyisége egyénenként változó, a színe átlátszó, szagtalan és nem darabos. A folyás fontos funkciója, hogy nedvesen tartsa a hüvelyt, segítse annak öntisztulását és így a fertőzésekkel szembeni védekezését. A váladékot a hüvely és a méhnyak mirigyei termelik, a hüvelyflórában élő tejsavbaktériumok pedig gátolják a kórokozók elszaporodását ebben az érzékeny zónában. Probléma akkor van, ha megváltozik az átlagos hüvelyfolyás színe, szaga, mennyisége, állaga, illetve egyéb tünetek is jelentkeznek. Leggyakrabban kétféle intim panasz okoz gondot: a bakteriális vaginózis és a gombás eredetű hüvelyi fertőzés. Mindenképpen forduljunk orvoshoz, ha a megváltozott hüvelyi folyás mellett fájna a hasunk, ha viszket a szeméremtest vagy ha fáj a szexuális együttlét, és ha mindezen panaszok napokig nem múlnak el.

Ha a hüvelyváladéknak halra emlékeztető szaga van: bakteriális vaginózis Ha a hüvelyváladéknak halra emlékeztető szaga van: bakteriális vaginózis Forrás: Phytotec Hungária

Ha a folyásnak kellemetlen, halra emlékeztető szaga van, híg és bőséges, illetve a színe szürkés vagy áttetsző, akkor nagy valószínűséggel bakteriális vaginózissal állunk szemben.

A tüneteket ne vegyük félvállról, mert akár komoly szövődmények is kialakulhatnak: a nem megfelelően kezelt bakteriális fertőzés például kismedencei gyulladáshoz is vezethet. Az orvos általában antibiotikumot ír fel, kiegészítő kezelésként pedig érdemes a hüvelyi pH-t regeneráló patikai készítményt is alkalmazni.

Ha szagtalan, de sűrű: hüvelygomba Ha szagtalan, de sűrű: hüvelygomba Forrás: Phytotec Hungária

A megváltozott hüvelyfolyás gombás fertőzésre is utalhat, amennyiben a váladék szagtalan, túrós állagú, fehér színű. Felettébb kellemetlen tünet a szeméremtájék viszketése, amelyhez égő érzés is társul. A hüvelygombával is tanácsos orvoshoz fordulni, már csak azért is, mert a jellegzetes panaszok mellett is előfordulhat, hogy tévedünk, és másfajta problémával állunk szemben, amely eltérő kezelést igényelhet. A hüvelygomba okozta kellemetlen panaszok enyhítésére a patikában recept nélkül is hozzájuthatunk megfelelő gombaellenes hüvelykúphoz.

Forrás: Phytotec Hungária