Szponzorált tartalom

Lehet-e ok a szakításra a hüvelyfolyás?

#hüvelyi folyás #Újévi intim #hüvelyflóra #bakteriális hüvelyfertőzés
2020.01.16.

Ha valaki a párjától kap el valamilyen nemi úton terjedő betegséget, abból bizony egyértelműen kiderül, hogy a partner félrelépett. Érthető hát, ha a vétkesnek ezek után kiadják az útját. De mi a helyzet a baktérium okozta hüvelyfertőzéssel? Vajon az is ok lehet a szakításra?

Kapcsolati vihar hüvelyfolyás miatt

– Kis híján szakítottunk a barátommal, a vacak hüvelyfolyásom miatt! – meséli Kitti. – Azt hittem, tőle kaptam el valamilyen betegséget. Biztos voltam benne, hogy megcsalt valakivel, és egy másik nőtől hozta haza a kórt. Ő persze egyre csak azt hajtogatta, hogy csakis én lehettem csapodár, és én szedtem össze egy másik férfitól a nyavalyámat. Aztán a nőgyógyász mindkettőnket felvilágosított, hogy az ilyen hüvelyi bajokat nem csak „elkapni” lehet, hanem számos egyéb okból kialakulhatnak. Így szerencsére lecsillapodtak a kedélyek, és végül kibékültünk.

Nemi betegség-e a bakteriális hüvelyfertőzés? Nem az!

A hüvelyfolyás még olyankor is próbára tehet egy kapcsolatot, ha a párocska nem is okolja egymást a fertőzés „behurcolásáért”. Hiszen a bakteriális fertőzésre jellemző kellemetlen, rossz szagú folyás miatt a partnereknek érthetően nincs sok kedvük összebújni. Törvényszerű következmény tehát a kielégületlenség és az ebből fakadó frusztráció. Jó hír viszont, hogy a bakteriális hüvelyfertőzés egyáltalán nem tartozik a nemi betegségek közé! Olyannyira nem, hogy akár szexuális aktustól függetlenül is kialakulhat. A probléma általában akkor jelentkezik, ha a hüvely savas kémhatása valamiért megváltozott. A természetes savas közeg jelenti ugyanis a védvonalat a szinte mindenütt lesben álló kórokozókkal szemben. Ám ha a hüvelyi pH eltolódik lúgos irányba, a „rossz” bacik könnyen elszaporodhatnak, és kialakul a bakteriális hüvelyfertőzés.

Hirdetés Forrás: Phytotec Hungária

Mi okozhat hüvelyfolyást?

Bakteriális hüvelyfertőzés számos okból kialakulhat. Gyakori eset például, amikor antibiotikum szedése után jelentkeznek a kellemetlen tünetek. Az antibiotikumok ugyanis nem feltétlenül csak a kórokozókat pusztítják el a szervezetben, hanem a hüvely savasságát biztosító tejsavbaktériumokat (Lactobacillusokat) ugyanúgy megtizedelhetik. Márpedig ha ezeknek a hasznos baktériumoknak a száma megcsappan, a hüvely savas kémhatása is meggyengülhet. De számos egyéb ok állhat a hüvelyfertőzés hátterében: bizonyos betegségek, illetve gyógyszerek ugyancsak hajlamosíthatnak rá, akárcsak a műszálas vagy túl szűk, rosszul szellőző alsóruházat viselése, vagy a túlzásba vitt intimhigiénia.

Mit lehet tenni, ha megvan a baj?

Bakteriális hüvelyfertőzés esetén fontos, hogy mielőbb helyreállítsuk a hüvely savas pH-ját. Ehhez patikában kapható hüvelyflóra-regenerálót érdemes segítségül hívnunk. Antibiotikum-kúrák idején pedig már megelőzésképpen is tanácsos figyelmet fordítanunk a hüvely savasságának megőrzésére!

A szexnek is lehet köze a hüvelyfolyáshoz?

A hüvelyfertőzés, mint elmondtuk, nem feltétlenül a partnertől „érkezik”, sok nőt azonban megtéveszthet, ha az intim problémája nem sokkal a szexuális aktust követően alakul ki. Pedig a magyarázat egyszerű: ha az együttlét során a vagina érintkezik a spermával, netán az óvszer spermicid síkosító anyagával, már ennyi is megzavarhatja a hüvely biológiai egyensúlyát. Márpedig ha emiatt a savas pH gyengül, akkor bizony könnyen kialakulhat bakteriális hüvelyfertőzés.

Forrás: EgészségKalauz