Szponzorált tartalom

Az öregedést elrejthetjük, de a menopauza megállíthatatlan – így kezelhetjük hormonok nélkül

#klimax #klimax tünetei #hormonmentes #változókor
2020.05.06.

Napjainkban a média egyre harsogja a szlogent, hogy „az ötven az új harminc” és való igaz, egy mai, érett korú nő jóval kevésbé adja meg magát az éveknek, mint annak idején nagyanyáink. De vajon mit kezdjünk a belső „öregedéssel”, azaz a klimaxszal?

Az idő múlásának látható és láthatatlan jelei

A modern nő ad magára és a külsejére, kortalanul őrzi nőiességét, sőt akadnak, akik mindezért drága szépészeti műtéteket is bevállalnak. Csakhogy az „öregedés” nem csak azokat a látható jeleket hagyja maga után, melyeket akár el is kendőzhetünk. A női szervezet az idő előrehaladtával láthatatlan változásokon is keresztülmegy. Ilyen például a hormonális rendszer átalakulása: a negyvenes életévek végétől csökkenni kezd a petefészkek hormontermelése. Ezt a menstruációban tapasztalható változások is tudtunkra adják, amint a havi vérzés is rendszertelenebbé válik emiatt. Az egyik legfontosabb női nemi hormon, az ösztrogén fogyatkozása nyomán pedig sokaknál jelennek meg a közismert „klimaxos” tünetek, köztük hőhullámok, fáradékonyság, alvászavarok, hangulati ingadozások. Végül az egyre gyakrabban kimaradozó menstruáció idővel teljesen megszűnik, vagyis bekövetkezik a menopauza, amivel lezárul a női lét termékeny időszaka.

Mit kezdjünk a klimaxos tünetekkel, ha nem akarunk hormonokat szedni?

HIRDETÉS Forrás: Phytotec Hungária

A hormonális változás több éven át zajlik, és hiába természetes folyamat, sok nőt meglehetősen rosszul érintenek a változókori tünetek. A kellemetlenségeket ugyan a női hormonok fogyatkozása okozza, a nehézségek „elhárítására” mégsem feltétlenül a hormonpótlás a legcélszerűbb válasz. Egyrészt a hormonterápia nem mindenkinek javasolt. Ha valakinél, vagy a családjában előfordult emlőrák, esetleg trombózis, nekik általában nem is szokták javasolni a hormonkezelést, mert fokozhatja ezen betegségek kialakulásának kockázatát. Másrészt egyre többen inkább kerülnék a hormonok szedését, ezért klimaxos tüneteik csillapítására szívesebben választanak gyengédebb, természetesebb módszert, például gyógynövényeket.

Gyógynövények a testnek és a léleknek

A Cimicifugát, magyar nevén poloskavészt már az észak-amerikai indiánok is alkalmazták a „női bajokra”. A gyógynövény speciális kivonatával végzett vizsgálatok napjainkra tudományosan is igazolták, hogy a Cimicifuga hatásosan enyhíti a változókori testi panaszokat, köztük a hőhullámokat.

De a lelki nehézségekre is találunk gyógyírt a természet patikájában: az orbáncfű példádul támogatja az agysejtek harmonikus működését, így segít úrrá lenni a változókori hangulatingadozásokon, sőt még az alvásra is jó hatással van.

Forrás: Phytotec Hungária