Mindenki ezt nézi most!

Hirdetés

Menstruációs problémák: hormonmentesen is kezelhetjük! (x)

Menstruációs problémák: hormonmentesen is kezelhetjük! (x)

Egy nő életét évtizedeken át meghatározza a menzesze. Néha előre rettegünk a menstruációt megelőző kellemetlen napoktól, máskor pedig attól ijedünk meg, ha nem érkezik időben, vagy éppen korábban jön meg a havi vérzés. Összeszedtük, hogy milyen problémák jelentkezhetnek a menstruációval kapcsolatban.

Mitől készülünk ki a menzesz előtt?

Bár korábban gyakran megbélyegezték a nőket azzal, hogy a menzeszük előtt hisztériássá válnak, ma már köztudott, hogy ennek a viselkedésnek nagy valószínűséggel hormonális okai vannak. A PMS, azaz a premenstruációs szindróma egy tünetegyüttes, amely nagyjából a nők 80 százalékát érintheti a havi vérzés előtti napokban. A tünetegyüttesben több mint 150-féle panaszt tartanak nyilván, az azonban egyénenként változó, hogy ezek közül kinél melyek jelentkeznek. A PMS leggyakoribb tünetei közé tartozik az ingerlékenység, a fejfájás és a mellfeszülés, az alhasi fájdalom és görcs, a puffadás érzése, a lehangoltság és a farkasétvágy.

A PMS kialakulásának leginkább hormonális okai vannak: a panaszok akkor jelentkeznek, amikor szervezetünkben az ösztrogén, majd a progeszteron szintje csökkenni kezd.

Miért késik vagy miért jött meg túl korán a menstruáció?

A női termékenységet évtizedeken át meghatározó menzesz 8 és 15 éves kor között, de jellemzően 12-13 évesen jelentkezik először a lányoknál, majd a várandósság és a szülést követő pár hét, illetve hónap kivételével havonta „megjön”, egészen 45-55 éves korunkig. Ha nem jó időben kezdődik el a menstruáció, azaz túl sokat késik vagy túl hamar érkezik, akkor rettegni kezdünk. A menstruációs ciklus a nagykönyv szerint 28 napos, de az is teljesen normális, ha valakinek 21, vagy esetleg 35 napra jön meg. Baj akkor van, ha a ciklusok hossza hónapról hónapra változik, ha túl hosszúra nyúlik vagy ha nagyon lerövidül. Ha a ciklus rendetlenkedni kezd, arra mindig érdemes odafigyelnünk, mert ez fontos üzenet a testünktől, hiszen a zavart akár ciszta, gyulladás vagy egyéb betegség is okozhatja. A női szervezet olyan érzékeny, hogy a menstruációs ciklust szinte bármi szétzilálhatja: a túlzásba vitt fogyókúra, valamilyen lelki megrázkódtatás, a túlhajszoltság, vagy csupán a folytonos idegeskedés. Ezek mind olyan külső hatások, amelyek megbolygathatják a szervezet hormonális egyensúlyát, aminek következtében a menstruáció rendszertelenné válhat. A cikluszavart általában hormont tartalmazó tablettákkal kezelik, de elérhető hormonmentes, gyógynövényes gyógyszer is a ciklus rendezésére.

Hormonmentes terápia is segíthet!

Nem tartalmaz hormont a Premens tabletta sem, azonban növényi hatóanyaga, a barátcserje-kivonat bizonyítottan jó hatással van a hormonrendszer működésére.

A barátcserje régóta ismert gyógynövény, már az ókorban és a középkorban is használták női panaszok kezelésére. A barátcserje a Földközi-tenger vidékén honos, és termésének hatóanyagai képesek pozitívan befolyásolni a női hormonális szabályozórendszer működését. A barátcserje csökkenti az anyasági hormon, a prolaktin termelődését, ezáltal mérsékli a mellfeszülést, valamint a cikluszavarok rendezésében is jótékony hatású. A Premens a patikákban vény nélkül kapható gyógyszer. Léteznek továbbá barátcserje-tartalmú étrendkiegészítők is, ám ezek terápiás célú használatát a hatóságok nem javasolják.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Forrás: Phytotec Hungária