A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés
Szponzorált tartalom

Vajon melyik fogamzásgátló módszer árt legkevésbé a vaginának?

#hüvelygomba #hüvelyfertőzés #Fogamzásgátló #óvszer
2019.03.20. Módosítva: 2019.03.20.

A nem kívánt terhesség elkerülése sokszor komolyabb kihívás egy nőnek, mint gondolnánk. Elvileg mindenki törekszik a biztonságos, ugyanakkor kényelmes megoldásokra, ám a választás nem mindig egyszerű, ugyanis a vagina a fogamzásgátlási módszerek némelyikére érzékenyen reagálhat.

Hirdetés

A fogamzásgátló tabletta kevésbé ismert „mellékhatása”: a hüvelygomba

Kényelmes lehetőség a nem kívánt terhesség megelőzésére a fogamzásgátló tabletta. Ugyan nem teljesen „demokratikus” módja a védekezésnek, hiszen ilyenkor kizárólag a nőé a teljes felelősség, mint ahogy egyedül ő szembesül a gyógyszer okozta esetleges mellékhatásokkal is. Sokan panaszkodnak, amiért meghíztak vagy kiszőrösödtek a tablettától, és akadnak olyanok is, akik visszerességüket „köszönhetik” a hosszabb távú gyógyszerszedésnek. Arról nem is beszélve, hogy a hormontartalmú készítmények befolyásolhatják a hüvelyflóra állapotát, ami miatt a tablettaszedő nőknél viszonylag gyakrabban alakulnak ki hüvelygombás panaszok.

Hirdetés Forrás: Egészségkalauz

Az óvszer sem mindenkinek előnyös?

Az óvszer a teherbe esés mellett a nemi betegségek elkerülésére is alkalmas eszköz, ám sok férfi ódzkodik a használatától, mondván, hogy nincs kedvük „zokniban lábat mosni” vagy „kesztyűben zongorázni” – és még sorolhatnánk a közismert, óvszerellenes kiszólásokat. Valahol érthető, ha a gumit természetellenesnek érzik, pláne, hogy az együttlétet is meg kell miatta szakítani arra a kis időre, amíg a férfi magára ölti a „védőfelszerelést”. És a nők számára sem feltétlenül problémamentes az óvszeres védekezés, mert akadnak, akiknél az óvszerek spermicid síkosító anyaga felborítja a hüvelyflóra érzékeny biológiai egyensúlyát. Márpedig, ha nincs rend odabent, olyankor jó eséllyel alakulhat ki valamilyen hüvelyi fertőzés.

Spirál mellett nem kell óvszer – kár, hogy ez nem mindenkinél előnyös!

A méhen belüli fogamzásátló eszköz, azaz spirál kényelmes megoldásnak tűnhet, bár szinte mindenki hallott már olyat, hogy eme fogamzásgátló módszer mellett is megfogant a kisbaba. Eltekintve a rendkívüli esetektől, spirállal mégis csak viszonylag biztonságos a védekezés, amit sokan amiatt is előnyben részesítenek, mert így legalább biztosan nem kell vacakolniuk a gumióvszerrel. Holott egyes nőknél meg éppen hogy a „guminélküliség” okozhatja a hüvelyi bajokat! A hüvely kémhatása ugyanis savas, amelyet az alapvetően lúgos kémhatású sperma igencsak „megboríthat” – az erre érzékeny nőknél tehát a spermával való érintkezés könnyen vezethet panaszokhoz.

Érdekességként megemlítenénk, hogy a tapasztalatok szerint a vagina általában az „új” spermára reagál érzékenyen, míg a már megszokott partnertől származó ejakulátumot ritkábban „kifogásolja”. Azt mindenki tudja, hogy partnerek gyakori cserélgetése amúgy sem szerencsés, mert fokozza a nemi úton terjedő betegségek kockázatát, ám úgy tűnik, maga a természet is „ellenzi” az efféle poligám magatartást…!

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.