A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Nők, munkahelyi stressz, szívinfarktus – életmentő tippek

#általános egészségügyi téma #életmód #női betegségek #Stressz
2019.05.01.
Hirdetés

Nők esetében szoros összefüggés mutatható ki a munkahelyi stressz és a szív- és érrendszeri megbetegedések között, állapították meg a Harvard Egyetem kutatói eredményei szerint. Nézzük meg, miről is van szó!

Hirdetés

A 170.000 női egészségügyi dolgozó bevonásával végzett vizsgálat kimutatta, hogy azoknál akik a munkájuk következtében nagyobb stressznek vannak kitéve, 40%-kal megnő a szív- és érrendszeri megbetegedés kialakulásának kockázata (például szívroham, vagy más súlyos állapotok), a nyugodtabb munkakört betöltő kollégáikhoz képest. Ezen kívül a vizsgálat arra is rámutatott, hogy a munkájuk elvesztése miatt folyamatosan aggódók körében gyakoribb a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és az elhízás.

Hasonló eredményeket hozott egy ápolónőkön végzett hosszú távú dán vizsgálat, illetve egy pekingi, irodai munkát végzőket érintő felmérés is. Érdekes, hogy ez utóbbi férfiaknál nem mutatott ki hasonló összefüggést.

Az, hogy a munkahely mennyire tekinthető stresszesnek többek között annak a függvénye, hogy milyen az elvégzendő feladatok mennyisége, ütemezése és azok nehézsége. Fontos még, hogy a dolgozóknak mennyi beleszólása van a munkával kapcsolatos kérdésekbe, illetve mennyire lehetnek kreatívak.

Mit tesz a munkahelyi stressz a szervezetünkkel?

A szervezet az őt érő negatív ingerekre egy természetes védekező reakcióval ("harcolj, vagy menekülj") válaszol. Ennek során aktiválódik a szimpatikus idegrendszer, adrenalin és egyéb hormonok szabadulnak fel, nő a pulzus, gyorsul a légzés, emelkedik a vérnyomás és az izmok számára üzemanyagként cukor kerül a vérbe, azaz testünk felkészül a vészhelyzet elhárítására.

Sajnos a szervezet nem tesz különbséget a valódi életet veszélyeztető szituációk és a kevésbé súlyos problémák - az anyagi gondok, a munkahelyi körülmények, vagy esetleg a még be nem következett dolgok miatti aggodalom - között. Tartós stresszhelyzetben a szervezet folyamatosan ebben a felfokozott, készenléti állapotban van, amely kimerüléshez és hosszú távon akár megbetegedésekhez is vezethet.

Az nem ismert, hogy a munkahelyi stressz - közvetlenül - hogyan vezet szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához. Károsíthatja a szívkoszorúereket, amely vérrögképződéshez, ennek következtében pedig szívinfarktushoz vezet. "Állandó" stressz esetén nehezebben elkerülhetőek az ilyen megbetegedések; rendszeres testmozgás és megfelelő étrend hiányában, a túlzott alkoholfogyasztás és a dohányzás, valamint az elegendő idejű és megfelelő minőségű alvás hiánya mind kockázati tényező.

Nehéz megmondani, hogy a szívroham kialakulásában mekkora rész tulajdonítható a lelki tényezőknek, és mekkora hányadban járulnak hozzá az egészségtelen szokások, mint például a dohányzás, vagy a mozgáshiány. Ennek kiderítésével több, folyamatban lévő vizsgálat is foglalkozik. Eltérő az is ahogyan egyes emberek a stresszre reagálnak, ez részben genetikailag meghatározott, részben az életben addig begyűjtött tapasztalatokon alapul.

Tudta, hogy a stresszes életmódtól egyenes út vezet a hirtelen szívhalálhoz? Olvasson tovább!

Hogyan küzdjük le a munkahelyi stresszt?

A túlzott elvárásoknak való megfelelés kényszere és az események kismértékű befolyásolhatósága miatt fellépő stressz nem csak a munkával kapcsolatban léphet fel. Számos nőnek több fronton is teljesítenie kell – a napi munka mellett gyermekeket nevelnek, idős szülőket gondoznak, háztartást vezetnek – ez gyakran több feladatot jelent, mint amennyit kezelni tudnak. Az ilyen helyzetek sokszor elkerülhetetlenek, és a telített munkaerőpiacon az ember jogosan érezheti úgy, hogy nem sokat tehet a munka okozta stressz csökkentésére.

Mindazonáltal érdemes megfogadni a következő tanácsokat.

  • Alakítsunk ki és tartsunk fent minél több szeretetteljes kapcsolatot családtagokkal, barátokkal.
  • Végezzünk rendszeres testmozgást. Jót tesz a szívnek, elűzi a depressziót, a szorongást és megfelelő alvást biztosít.
  • A munkaidő végeztével igyekezzünk tényleg letenni a munkát, és ne olvasgassunk ilyen tárgyú e-maileket otthon.
  • Sajátítsunk el relaxációs technikákat. Jógázzunk, meditáljunk, végezzünk légzőgyakorlatokat, gondolkodjunk pozitívan.
  • Ha igazán túlterheltnek érezzük magunkat, ne szégyelljük szakember (pszichiáter, pszichológus, személyi edző stb.) segítségét kérni.
Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.