Hirdetés

Ismeri a 12 okot, ami szívritmuszavart okozhat? A diabétesz is köztük van!

#szívritmuszavar #szívprobléma #diabétesz #alvási apnoe
2019.10.10.
Hirdetés

Túl sok koffein, magas vérnyomás, koszorúér betegség - hány okot tudnánk még sorolni, ami szívritmuszavarhoz vezethet?

Hirdetés

Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta segít megismerni az okokat, amelyek a normális szívveréstől a szívritmuszavarig vezetnek.  

Emiatt lehet lassabb vagy gyorsabb a szívverés

A szívünk négy részből áll: a két felső pitvarból és a két alsó kamrából. A szív összehúzódásainak ritmusát karmesterként vezényli a szinuszcsomó, amely a jobb pitvarban helyezkedik el. A szinuszcsomó percenként 60-100 elektromos impulzust produkál, amely beindítja a szívdobbanásokat, ugyanis arra késztetik a pitvarok izmait, hogy összehúzódjanak és vért pumpáljanak. Az elektromos impulzusok ezután eljutnak az AV-csomónak nevezett sejtekhez, amelyeknek szintén koordináló szerepük van. Rendszerint ez az egyetlen útja a jeleknek, hogy a pitvarokból a kamrákig jussanak, majd onnan vért pumpáljanak a tüdőbe vagy a test többi részébe.

Ha a szinuszcsomó megbetegszik, vagy más ok miatt (például lázas betegség, fertőzés, pajzsmirigy betegség) gyorsabb vagy lassúbb működésre vált, a szív gyorsabban vagy lassabban fog verni. Több szívbetegség is okozhat szívritmuszavart, amely kiindulhat a pitvarokból, a kamrákból, de vezetési zavar következtében is létrejöhet.

Ilyen okok vezethetnek szívritmuszavarhoz:

1.     genetikai hajlam,

2.     diabétesz,

3.     túl sok koffein, alkohol vagy tudatmódosító szerek fogyasztása,

4.     magas vérnyomás,

5.     dohányzás,

6.     pajzsmirigy alul- vagy felülműködés,

7.     alvási apnoe (éjszakai légzéskimaradás),

8.     bizonyos gyógyszerek, és étrend kiegészítők,

9.     koszorúér betegség,

10. szerkezeti változás a szív felépítésében (például kardiomiopátia),

11. előző szívinfarktus miatt károsodott szívizomszövetek,

12. éppen zajló szívinfarktus.

Ezek a szívritmuszavar tünetei!

3 ok, ami miatt kardiológushoz kell fordulni

- Három kiemelten fontos ok van, ami miatt feltétlenül érdemes orvoshoz fordulni – figyelmeztet dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta. – Az egyik, ha a családban többeknél jelentkezett, jelen van bármilyen szívbetegség. Ebben az esetben évente, kétévente hasznos egy általános kardiológiai kivizsgálás. Ez még tünetmentesség esetén is szükséges, hiszen a szívritmuszavar például gyakran így „rejtőzködik”. Ugyanilyen jelentős a szív-érrendszeri szűrés, ha valaki olyan életmódot folytat, ami szívproblémákra hajlamosíthatja, például sok stressz éri, függőségei vannak, vagy éppen magas vérnyomás, pajzsmirigybetegség, diabétesz szerepel a kórtörténetében. A kardiológiai vizsgálatok elvégzésének harmadik oka, ha valaki olyan tüneteket tapasztal, mint felgyorsult vagy lelassult szívverés, mellkasi fájdalom, légszomj, szédülés, izzadás, furcsa, remegő érzés a mellkasban, eszméletvesztés. Bármi is a kivizsgálás oka, számos eszközös vizsgálat áll rendelkezésre a diagnosztizáláshoz. Ha kiderül, hogy valóban szívritmuszavarról van szó, megkezdődhet a kezelés, amellyel akár a stroke vagy a szívinfarktus kockázatát is jelentősen csökkenthetjük. 

Forrás: KardioKözpont

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Hirdetés