A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Romlik a hallása? Vesebetegség is okozhatja!

#anyagcsere betegségek #halláskárosodás #Vesebetegségek #vesekő-kialakulása
2019.02.22. Módosítva: 2019.02.22.
Hirdetés

A krónikus vesebetegség mérsékelt stádiumában lévő idősebb felnőttek körében sokkal gyakoribb a halláskárosodás előfordulása, mint azonos korú egészséges társaiknál.

Hirdetés

A hallásromlás gyakran más egészségi problémákkal együtt jelentkezik. Sajnos, ha a halláskárosodás valamilyen krónikus betegséggel társul, a tünetek gyakran súlyosabbak, és az életminőség is fokozottabban romlik.

Mi köze a halláshoz a vesének?

Egy ausztrál kutatócsoport több mint 2500 ötven év feletti ember adatait értékelte, akik közül 513-an szenvedtek mérsékelt veseelégtelenségben. A krónikus vesebetegek között 54 százalékos volt a valamilyen fokú halláskárosodás aránya, szemben az egészséges résztvevőkkel, ahol ez az arány csupán 28 százalék volt.

A betegek körében a súlyos halláskárosodás gyakorisága 30 százalék volt, szemben a többi résztvevővel, ahol csak 10 százaléknál volt ez kimutatható.

A tanulmány vezető szerzője, Dr. David C. Harris szerint a krónikus veseelégtelenség és a halláscsökkenés közötti összefüggésre a belső fülben és a vesében található szövetek szerkezeti és működési hasonlósága adhat magyarázatot.

10 jel, hogy ideje méregteleníteni - kattintson tovább!

Hozzátette, hogy azok a méreganyagok, melyek a veseelégtelenség következtében felhalmozódhatnak, károsíthatják az idegeket, így a fülben lévő idegeket is. Ezért fontos, hogy veseelégtelenség esetén a hallás vizsgálatára is kiemelt figyelmet fordítsunk.

Forrás: Tanulmány (www.ajkd.org)

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.