A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Metabolikus szindróma

#Cukorbetegség #elhízás #magas koleszterinszint #magas vérnyomás
2011.11.20. Módosítva: 2015.11.04.

Napjainkban szinte járványszerűen szaporodik a cukorbetegek száma, gyakori az elhízás, sok a magas vérnyomásos beteg, egyre több az érelmeszesedés - és nem ritkán ezek halmozottan, együttesen jelentkeznek. Sokféle névvel illették, míg kialakult a metabolikus szindróma név, ennek lényege, hogy komplex anyagcserebetegség – fokozott szív-érrendszeri kockázatokkal.

Hirdetés

Jelenleg a világon kb. 200 millió a 2-es típusú cukorbetegek száma, mely 2025-re 300 millióra fog emelkedni... Jellemző, hogy e betegek ereinek állapota már oly mértékben károsodott, mint a nem cukorbeteg, de szívinfarktuson már átesett sorstársaké.

Mi kell a metabolikus szindróma diagnózis kimondásához?

Hasi elhízás (obezitás), a haskörfogat férfiban>94, nőben>80 cm, európai betegeknél.

A HDL (hasznos) koleszterin értéke férfiban <1,0, nőben pedig <1,3 mmol/l.

A trigliceridek (vérzsírok) értéke>1,7 mmol/l

Magas vérnyomás:>130/85 Hgmm felett, illetve már kezelt betegek

Vércukor (éhomi érték):>5,6 mmol/l, vagy már diagnosztizált 2-es típusú cukorbetegség.

A hasi elhízás

A has területére terjedő elhízás igen káros és jellemző: a hastáji zsírszövet megnövekedése fokozza a szív-érrendszeri kockázatokat. Sokféle fehérje termelődése emelkedik, amelyek káros hatásúak, ezek összefoglaló néven az adipokinek.

Az elhízás mérséklése, fogyás, fogyókúrák

Az anyagcserezavart helyes irányba kell terelni:

 • Elhízás csökkentése
 • Adipokinek szabályozása
 • Inzulin-rezisztencia csökkentése
 • Zsírforgalom mérséklése

A metabolikus szindróma összetevőinek kezelése Testsúlycsökkentés?

Az extrém diéták csak rövid távon eredményesek, tartós hatása nincs, viszont mellékhatások igen...

Milyen lehet a jó diéta?

Lehet: alacsony szénhidrát-, alacsony (ill. nagyon alacsony) zsírtartalmú, módosított zsírösszetételű. A mediterrán diéta nagyjából megfelel e követelményeknek, nemcsak a testsúly csökken, de az inzulin-rezisztencia is. A cél a lassú, fokozatos testsúlycsökkentés: 6-12 hónap alatt 7-10%. A kiegészítő rendszeres testmozgás is igen fontos, nemcsak szólam!

Testsúlycsökkentés gyógyszerekkel?

Ez ma még nem megoldott, itt is igaz az előbbi állítás, rövid távon eredményesek, de hosszú távon nem bizonyított mindez.

Inzulin-rezisztencia (IR)

Az inzulinra érzékeny szövetek (máj, agy, izom, zsírszövet) inzulin jelenlétében a normálisnál kevesebb glükózt képes felvenni, a normális biológiai válasz létrejöttéhez kórosa nagy mennyiségű) inzulin szükséges.

Számos bizonyíték szerint ennek megoldására a rendszeres fizikai aktivitás a legjobb... Valamint a fokozott rost-, és csökkentett zsírbevitel.

Gyógyszeres úton a metformin, újabban a rosiglitazon alkalmazása csökkenti az IR-t, így nem alakul ki a 2-es típusú cukorbetegség.

A zsíranyagcserezavar kezelése

Az ún dyslipidaemia jellemzője hogy magas a vérben a triglicerid – és alacsony a HDL-koleszterin szintje. (Érdekes módon az LDL nem magasabb).

Hogyan kezelhető? Elsősorban diétás úton és fizikai aktivitás növelése révén, de ha ez kevés, akkor gyógyszereket kell adni, elsőként az ún. statin csoport tagjait, ezek ma a legismertebb koleszterinszint-csökkentők.

A magas vérnyomás kezelése

Metabolikus szindróma esetén célszerű a (maximum) 135/85 Hgmm vérnyomás elérése. Ha ez (ld. előzőek) megfelelő diétával és s fizikai aktivitás növelésével nem érhető el, akkor gyógyszeres úton kell kezelni a hipertóniát. Az elhízás és a magas vérnyomás közötti kapcsolat egyértelműnek tűnik.

A DASH-diéta (étrendi korlátozás a hipertónia csökkentésére) főként a sóbevitel mérséklését, a zöldségek-gyümölcsök gyakori fogyasztását, a zsírbevitel csökkentését írja elő.

Mi mindent kezelünk tehát?

Hasi (alma) típusú elhízás esetén a következőek a terápiás lépcsők:

 • Diéta, életmódi tanácsok (fogyás, étrendek ld. fentebb)
 • A hipertónia kezelése
 • Az inzulin-rezisztencia kezelése
 • A magasabb koleszterin-szint kezelése
 • A magasabb zsírsavszint kezelése
 • Az elhízás gyógyszeres kezelése
 • Magasabb húgysavszint (köszvény) kezelése

A beteget nyilván nem szükséges minden felsorolt kezelésnek alávetni, viszont 4-6 hónaponként az orvos ellenőrzi az eredményeket, szükség szerint korrigálja a kezelést.

Forrás: Kerpel F.S: Farmakoterápia, MSD Orvosi Kézikönyv

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.