Reggeli izomfájdalom és ízületi merevség? Veszélyes betegség tünete is lehet!

#izomfájdalom #ízületi betegség #gyulladás #tüdő
2019.08.06.

Alattomosan és kezdetben enyhe tünetekkel jelentkező, lassan kialakuló betegség, mely elsősorban a 20 év körüli vagy idősebb nőknél jelentkezik. De mit tehetünk ellene?

A betegek körében kevert kötőszöveti betegség néven is ismert MTCD autoimmun betegségről dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosa adott bővebb felvilágosítást. 

Rejtélyes autoimmun betegség

A többi autoimmun betegséghez hasonlóan az MTCD pontos kiváltó okai sem ismertek. A rövidítés jelentése: kevert kötőszöveti betegség. Az MTCD valójában a kötőszövet mellett az izmokat, ízületeket és belső szerveket, sejtek közötti szöveteket is érinti.

Milyen tüneteket okoz?

·       Reggeli órákban jelentkező izomfájdalom és ízületi merevség;

·       Hőemelkedés;

·       Bőrfeszülés;

·       Az ujjak kolbász-szerű duzzanata;

·       A Raynaud- szindrómánál is tapasztalható tünetek is jelentkeznek: hidegben az ujjak rövid időre elfehérednek, elkékülnek;

·       A betegség minden szervben érinti a kötőszöveteket, ezért egyéb, főként a tüdőt, veséket és a szívet érintő elváltozások is jelentkezhetnek.

Szövődmények a tüdőben, szívben és vesékben

Az autoimmun betegség során a szervezet saját sejtjeit pusztítja el. Az MTCD esetében a kötőszöveti sejtek károsodása miatt a tüdőben romlik az oxigéncsere, a tüdőben megnövekedett ellenállás miatt pedig a szívnek még intenzívebben kell dolgoznia. Emiatt légzési elégtelenség és szívelégtelenség, infarktus is kialakulhat. A vesék kiválasztó funkciója is károsodhat, aminek vesebetegség és magas vérnyomás lehet a következménye.

Hogyan kezelhető?

Az MTCD nem gyógyítható, de az immunrendszer működését gátló, ún. immunszuppresszív gyógyszerek és gyulladáscsökkentő szteroid készítmények szedésével az állapotromlás lelassítható. Kutatások folynak a biológiai terápiák, a csontvelő transzplantáció és esetleges genetikai intervenciók hatását vizsgálva, így a jövőben talán egyéb eszközök is lehetőségre állnak majd a betegek kezelésében.

Forrás: Immunközpont

Forrás: EgészségKalauz