A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Felfedezték, hogyan lehet embriót létrehozni petesejt és sperma nélkül

#embrió #petesejt #magzat #sperma
2019.05.07.
Hirdetés

A Jeruzsálemi Héber Egyetemen felfedezték a módját hogyan lehet bőrsejteket három fő sejttípussá átalakítani, amivel létre tudnak hozni olyan sejteket, melyek az embrionális szakasz sejtjeire hasonlítanak.

Hirdetés

Egereken fejlesztették ki a technikát, mely által képesek az embrionális megbetegedéseket modellezni és több, várandósság alatt előforduló betegséget elemezni. Sőt, még akár magát az embriót is megalkotni.

Embrió létrehozása petesejt és sperma nélkül

A Cell Stem Cell szakújságban publikált kutatást Dr. Yossi Buganim vezette. 

Olyan sejteket képesek létrehozni a rágcsálók hámszövetéből, amik az embrionális sejtekre hasonlítanak: magára az embrióra, a placentára (méhlepény) vagy akár a magzat fejlődéséhez nélkülözhetetlen köldökzsinórt alkotó sejtekre. A jövőben ez lehetővé teheti, hogy emberi bőrsejtből alkossanak embriót petesejt és sperma nélkül. Ez a felfedezés még ahhoz is segít, hogy eddig megoldatlan embrionális zavarokra, vagy akár a meddőségre találjanak megoldást. Ha a kutatás az emberi sejteknél is sikeres eredményt hoz, emberi magzatot tudnak egy petri csészében megalkotni, pusztán bőrsejtek felhasználásával- jelent meg a Sciencedailyoldalán. A kutatócsoport tovább tanulmányozza ennek a módját.

Mikor dobban meg először a baba szíve? Kattintson tovább a válaszért!

Forrás: sciencedaily.com
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.