Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

A hüvelyflóránk állapota sokat elárul az életmódunkról

Ha a hüvelyben sérül a Lactobacillus-flóra, hüvelygomba vagy bakteriális vaginózis is kialakulhat

Az egészséges hüvelyflóra szinte annyira egyedi, mint az ujjlenyomat. Éppen ezért sérülése, meggyengülése esetén személyre szabottan kell regenerálni, hogy elejét vegyük a visszatérő bakteriális hüvelyfertőzésnek.

Egyre-másra szaporodnak az egyéni azonosításra alkalmas eljárások. Az ujjlenyomatvételre már az iratainkhoz is szükség van, és az íriszszkennelés vagy a hangazonosítás sem csak a tudományos-fantasztikus filmekben fordul elő. Oda azért valószínűleg nem fogunk eljutni, hogy az egyik egyedi azonosítónk a hüvelyflóránk legyen, de zajlottak már arra vonatkozó kutatások, hogy lehet-e a hüvelyflóra összetételéből következtetni az illető személy életkörülményeire, párkapcsolati státuszára, iskolai végzettségére.

Döderlein-flóra, az intim egészség őrzője

A hüvely nem steril közeg. Baktériumok és gombák népesítik be, amelyek között az egyensúlyt a tejsavtermelő baktériumok tartják fent. A felfedezőjük, Albert Sigmund Gustav Döderlein nevét viselő, pálcika alakú mikroorganizmusok a hüvelyhám glikogénjét alakítják át tejsavvá, és csíraölő hatású hidrogén-peroxidot is termelnek. Működésük miatt a kórokozók nem, vagy csak átmenetileg tudnak megtelepedni a környezetükben.

Ez történik, ha meggyengül a védelem

Ha a hüvelyben sérül a Lactobacillus-flóra, és nem termelődik elegendő tejsav, a hüvely savas pH-ja lúgos irányba tolódik, ami kedvez a sarjadzógombák és a gyulladást okozó baktériumok megtelepedésének és szaporodásának. Így hüvelygomba vagy bakteriális vaginózis is kialakulhat. Utóbbi bőséges, szürkés, kellemetlen szagú folyással és néha a hüvelybemenetnél jelentkező enyhe égő érzéssel jár, kezeletlenül pedig olyan szövődményei lehetnek, mint a kismedencei szervek gyulladása, meddőség, várandósoknál pedig koraszülést vagy akár abortuszt is okozhat.

Így hat az életkor a hüvelyflórára

Az egészséges nők szervezetében akár 5-8 különböző Lactobacillus-törzs is előfordulhat. Nincs két szervezet, amelyben pont ugyanolyan arányban lennének jelen, sőt, életszakaszonként eltérő lehet a hüvelyflóránk összetétele, amelyre az életmódunk és a hormonszintünk egyaránt hatással van. A magas ösztrogénszint például árthat a hüvely természetes védelmének. Vannak helyzetek, időszakok, amikor megbomlik a kényes egyensúly. Az ösztrogénszint emelkedése esetén, például az ovuláció után, várandósság idején vagy a változókorban hajlamosabbakká válhatunk a hüvelyi fertőzésekre. Az antibiotikum-szedés is visszahathat a hüvelyflóra állapotára, mégpedig azért, mert a megcélzott kórokozók mellett a hüvelyt védő baktériumokat is megtizedelheti.

A jövő a személyre szabott probiotikumoké?

Az emberi szervezet baktériumok milliárdjainak ad otthont. Jelentős részük a bélrendszerben él, és az emésztést segíti – ezt a kolóniát szintén meggyengítik az antibiotikumok. A bélflóra regenerálása már régóta a kutatások tárgya, és a laikusok is tisztában vannak a jelentőségével. Számos élelmiszer és étrend-kiegészítő tartalmaz élő baktériumflórát (probiotikum), amelyek hatásossága azonban sok kérdést vet fel. A BBC hírportálja 2018-ban megírta, hogy a probiotikumok fogyasztása jószerével haszontalan. A kutatók szerint a jövő probiotikus készítményeinek testre szabottnak kell lenniük, vagyis az egyes emberek igényei szerint kellene megtervezni őket.

Amíg azonban ez nem elérhető, addig a saját baktériumflóra védelme az egészségmegőrzés kulcsa – különösen a hüvely esetében. Megfelelő intimhigiénével, ruházattal, a kockázatos magatartások (például védekezés nélküli, intenzív nemi élet) kerülésével sokat tehetünk magunkért. Kialakult bakteriális hüvelygyulladás esetén kiegészítő kezelésként használhatunk olyan tejsavtartalmú készítményeket, amelyek segítenek helyreállítani a hüvely élettani pH-értékét, prebiotikum összetevőikkel pedig táplálják a testünk saját baktériumait, és nem módosítják az egyénre jellemző egészséges hüvelyflóra összetételét.

Forrás: Phytotec Hungária
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához