Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Alkimisták fedezték fel kék illóolaját – ezeket biztosan nem tudtuk a kamilláról

Hazánkban több évszázada használják a gyógyításban a kamillát

Ha csak egyetlen gyógynövény van a háztartásunkban, az jó eséllyel a kamilla, más nevén orvosi székfű. Migrén, simaizomgörcs, gyulladások ellenszere, és a hüvelygomba elleni kezelésben is alkalmazható. Az alföldi kamilla ráadásul még hungarikum is.

Szinte biztos, hogy legtöbbünk első gyógynövényélménye a kamillához kötődik. Az orvosi székfű évezredek óta ismert és széles körben használt gyógynövény. Legelterjedtebben emésztési panaszok, megfázásos tünetek és bőrbetegségek tüneteinek enyhítésére használják. Újabban nagy figyelem irányul szorongáscsökkentő hatására, és vannak szokatlannak tűnő használati területei is: a hagyományos iráni orvoslás például a migrén ellen használja a gyógynövény illóolaját.

A Napisten ajándéka

A kamilla már az ókorban is rendkívüli népszerűségnek örvendett. Az ókori egyiptomiak úgy vélték, a gyógynövény a Napisten ajándéka, és különféle kozmetikai szerekben, például a mumifikálásnál használt balzsamozó olaj összetevőjeként is használták. Az ókori görögök szintén sokra tartották: Hippokratész szerint a kamilla enyhíti a menstruációs görcsöket, és alkalmas a vértolulás kezelésére. A középkorban az alkimisták fantáziáját is foglalkoztatta a kamilla, amelynek varázslatos, kék színű illóolaját lepárlással állították elő. A szokatlan szín a lepárláskor létrejövő kamazulén nevű vegyületnek köszönhető, amely értékes gyulladáscsökkentő hatással bír.

Gyulladást enyhít, görcsöt old

Hazánkban is több évszázada használják a gyógyításban a kamillát. Méliusz Juhász Péter debreceni professzor 1578-ban Kolozsvárott kiadott Herbárium című könyvében görcsoldó, epehajtó hatású növénynek nevezi, de a népi gyógyászat már ennél jóval korábban felismerte jótékony hatását. A kamilla bőr- és nyálkahártyagyulladást csökkentő, ekcémás panaszokat enyhítő, sebgyógyulást serkentő hatása bizonyított. A száj- és a gyomornyálkahártya gyulladásainak kezelésére, emésztőrendszeri görcsök oldására szintén igazoltan jól használható. A hüvelygomba-fertőzés miatt sérült, gyulladt hüvelyhámot is megnyugtatja helyi hatású készítmények összetevőjeként. Antimikrobiális hatása ugyancsak széles körben ismert.

Világkiállításon is volt aranyérmes a magyar kamilla

A kamilla a legbiztonságosabban alkalmazható gyógynövények közé tartozik, belsőlegesen 6 hónapos kortól adható. Fontos, hogy a gyógynövény megbízható forrásból származzon, mert a kamillához nagyon hasonló megjelenésű nehézszagú pipitér allergiás reakciókat válthat ki. Az Alföld szikes talaján terem a világ egyik legmagasabb hatóanyag-tartalmú kamillája, amely már 1912-ben aranyérmet kapott a brüsszeli világkiállításon. Az alföldi kamillavirágzat 2012 óta oltalom alá helyezett eredetmegjelölés az Európai Unióban, 2015 óta hungarikum. A magyar kamilla bizabololtartalma sokkal magasabb, mint a világon bárhol máshol termő kamilláé, ezért is keresett a nemzetközi piacon. Évente mintegy 300-600 tonna nyers virágot gyűjtenek be hazánkban, amelynek legnagyobb része exportra megy. A már említett bizabolol a kamilla illóolajában található anyag, amely fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatású, kifejezetten hasznos például a Candida albicans gomba okozta hüvelyfertőzés tüneteinek enyhítésére.

Forrás: Phytotec Hungária
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához