Hirdetés

Egyre többen választják a magánkórházakat

#állami kórház #magánkórház #társadalmi helyzet
2018.11.07. Módosítva: 2018.11.07.
Hirdetés

A bizalom az állami kórházi ellátásban sokunkban meginogott - ezt mutatja legalábbis a legfrissebb társadalmi riport. Az állami kórházzal elégedetlenek az emberek, a magánkórházakat viszont kevesen tudják kifizetni: mi a megoldás?Nem létezik egyszerre gyors, olcsó és közelben levő egészségügyi ellátás- jelent meg Lantos Gabriella egészségügyi szakértő írása a Tárki Társadalmi Riport 2018 című kiadványban.

Hirdetés

Állami kórházak, magánkóházak: a betegek két csoportja

Az állami egészségügyet használók olcsó és közeli ellátásra vágynak, nem törődvén azzal, mennyire gyors az ellátás. Egyébként apolitikai döntéshozókaz ebbe a csoportba tartozó lakosságot tartják szem előtt. Míg a magánegészségügyet választók érdekét senki nem képviseli, ők azok akik "másodjára is belenyúlnak a pénztárcájukba, miután már befizették a tb-járulékot." - jelent meg a HVG oldalán.

A magánegészségügyi szektorban ugyanakkor sokkal több pénzt fektetnek bele: az egészségügyi kiadások harmadát magánforrások fedezik. Ezzel szemben az állami költések az állami kórházakban elmaradnak: mindössze a GDP 5,2 százalékát költötte a magyar kormány egészségügyi kiadásokra 2016-ban, ez csupán a kétharmada az OECD átlagnak. Ez azt eredményezi, hogy Magyarországon az egy főre jutó egészségügyi közkiadás a jómódú országok kiadásainak harmadát sem éri el.

Ezt pedig mi magyarok azzal kompenzáljuk, hogy aránytalanul sokat költünk saját jövedelemből egészségügyi ellátásra, évente fejenként kb. 200 ezer forintot.

A cikk további részleteit itt tudod elolvasni!

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés