Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Ez állhat a bakteriális hüvelyfertőzés hátterében

Az antibiotikum-szedés vagy akár a szex is hajlamosíthat a megbetegedésre

A kóros hüvelyi folyás egyik leggyakoribb oka a bakteriális vaginózis. A kellemetlen szagú, bőséges hüvelyi folyással és égő érzéssel járó betegséget az intim harmónia felborulása okozza.

A hüvelyi folyás természetes jelenség: nem tekinthető kórosnak, ha nem kíséri kellemetlen szag vagy viszketés. A hüvely öntisztuló szerv, amelyben számos különböző mikroorganizmus él együtt, szabályozott rendben. A különféle gombák és baktériumok biológiai egyensúlyát a hüvelyben élő tejsavtermelő baktériumok tartják fenn. Az enyhén savas közegben ugyanis nem képesek túlszaporodni a kórokozók.

Ezek hajlamosíthatnak a megbetegedésre

Ez az ideális egyensúlyi állapot azonban sérülékeny, teljesen hétköznapi szokások, tevékenységek is megzavarhatják. Ilyen például az antibiotikum-szedés vagy a szex. A bakteriális vaginózisra hajlamosíthat az intenzív, akár több partnerrel folytatott nemi élet, de monogám kapcsolatban is kialakulhat a fertőzés, amely ellen óvszerrel védekezhetünk. A nem megfelelő intimhigiéné ugyancsak kockázati tényező, ideértve mind a hiányos, mind a túlzásba vitt tisztálkodást. Az illatosított betétek, intimparfümök, az indokolatlan irrigálás egyaránt károsítja a hüvelyflórát, így kedvez a kórokozók elszaporodásának.

Elég egy rosszul megválasztott alsónemű

Olyan ártatlan dolgok is okozhatnak bakteriális vaginózist, mint egy nem megfelelő szabású fehérnemű. A tangákon például könnyen átjutnak a bélrendszerben élő baktériumok a végbél környékéről a hüvelybe. A bakteriális vaginózisért ugyanis legtöbb esetben a bélrendszerben is élő E. coli baktérium a felelős, amely a hüvelybe jutva és ott elszaporodva gyulladást okoz.

Komolyan kell venni a fertőzést

A betegség jellegzetes tünete a szürkés színű, bőséges, halra emlékeztető szagú hüvelyi folyás, amelyet égő érzés kísérhet. Semmiképpen ne próbáljuk irrigálással, parfümözéssel elfedni a tüneteket, mert sokat ronthatunk a helyzeten! A kezeletlen fertőzés tovább terjedhet a húgyutak irányába és hólyaghurutot okozhat, illetve megfertőzheti a kismedence más szerveit. A kismedencei gyulladás következtében akár meddőség is kialakulhat. Várandós nőknél különösen indokolt az elővigyázatosság, mert a kezeletlen bakteriális vaginózis vetélést vagy koraszülést okozhat, így ők mindenképpen keressék fel orvosukat, ha valamilyen panaszt tapasztalnak!

A legjobb védelem a saját védelem

A felborult egyensúlyt többféleképpen helyreállíthatjuk. A túlszaporodott „rossz” baktériumokat antibiotikummal pusztíthatjuk el, amely azonban a Lactobacillusokat ugyancsak megtizedeli. A tejsavtermelő baktériumok visszatelepítése sokszor körülményes feladat: a hüvelyflóra személyre szabottsága miatt az idegen eredetű flóra esendőbb. Éppen ezért a kívülről bevitt probiotikumok helyett szerencsésebb a saját baktériumflóra támogatását választani, az ugyanis a mi testünk adottságainkhoz alkalmazkodott, így stabilabb védelmet nyújt, mint a laboratóriumban mesterségesen szaporított baktériumok.

Forrás: Phytotec Hungária
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához