Ezeket látta már?

Hirdetés

Ezért előzzük meg a bakteriális hüvelyfertőzést (x)

shutterstock

Azt hinnénk, hogy az intim fertőzések csúcsidőszaka a nyár, pedig a kellemetlen panaszok gyakran a téli hónapokban is megjelennek. Mutatjuk a lehetséges okokat, és azt is, mit tehetünk a megelőzésért.

Ezt sokan rosszul tudják a hüvelyfertőzésekről

A nyárnak és a strandnak híre-hamva sincs, mégis sokan keresik fel hüvelyfertőzéssel a nőgyógyászukat a leghidegebb hónapokban. Ez majdnem olyan abszurdnak tűnhet, mint nyáron felfázni. Az intim panaszokkal kapcsolatban még mindig sok a téves feltételezés – például úgy véljük, hogy csak a strandon vagy óvatlan szerelmi kapcsolatokkal kaphatjuk el őket. Pedig a bajhoz sokkal kevesebb elég.

Ez áll a legtöbb fertőzés hátterében

A hüvelyfertőzések nagy része bakteriális eredetű. Leggyakrabban az E. coli nevű bélbaktérium sodródik át a hüvelybe és szaporodik el a meggyengült hüvelyflórában. Normális esetben nem okoz problémát egy-egy kóbor bélbaktérium: ha a hüvelyflórában megfelelő számban vannak jelen a pálcika alakú tejsavtermelő baktériumok, az általuk fenntartott savas közeg sikeresen meggátolja a kórokozók szaporodását. Ha viszont valamiért lúgosabbá válik a hüvely közege, akkor nagyon hirtelen el tudnak szaporodni a kórokozók, és bőséges, kellemetlen, halszagú hüvelyfolyással hívhatják fel magukra a figyelmet.

Emiatt változhat meg a hüvelyi pH

A hüvelyi pH eltolódását okozhatja például egy-egy antibiotikumkúra, amelyre sajnos jó esélyünk van az év eleji náthás, betegeskedős időszakban. Az antibiotikum nem válogat: a felsőlégúti betegségért felelős baktériumok mellett a szervezet védő funkcióit ellátó bacilusokat is megtizedeli, amelyek hiányában lúgosabbá válhat a hüvely közege. Ezt az állapotot mi magunk is előidézhetjük: az elégtelen vagy a túlzásba vitt intimhigiéné egyaránt károsíthatja a hüvelyflórát. Sőt, az intenzív szerelmi élet is kockázatos: az ondó lúgos kémhatása eleve befolyásolja a hüvelyflórát, és a partner saját baktériumai is okozhatnak galibát. A dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a cukorbetegség, a vérszegénység, a méhen belüli fogamzásgátló eszköz használata szintén kockázati tényező. A terhesség idején is könnyebben borul fel a hüvely pH értéke a megváltozott hormonszintek és az anatómiai változások miatt. A bakteriális vaginózist a várandósság alatt különösen fontos időben nyakon csípni, mert felszálló fertőzésként koraszülést vagy vetélést okozhat.

Ezt tehetjük a megelőzésért

Nagy igazság, hogy az egészség a legnagyobb kincs, éppen ezért a megelőzés a legjobb befektetés. Sokaknak már rutinszerű, hogy az antibiotikumszedés alatt probiotikumos készítményeket is fogyasztanak, hogy megőrizzék a bélflórájuk egészségét. Ugyanilyen fontos gondolni egy antibiotikum kúra esetén a hüvelyflóra regenerálására, ugyanis ez a hüvely védelmi vonala a hüvelyfertőzések ellen.

Vitagyn C: hármas hatással a bakteriális vaginózis ellen

A hüvelyflóra védelmével elejét vehetjük a legtöbb hüvelyfertőzésnek, illetve azok kiújulásának. Ebben nyújt segítséget a hármas hatású Vitagyn C hüvelykrém: tejsavtartalmának köszönhetően helyreállítja a hüvely élettani pH-értékét, ezzel gátolja a kórokozók szaporodását, ráadásul egyik összetevője, a maltodextrin révén táplálja a szervezet saját Lactobacillus-flóráját.

C-vitamint is tartalmaz, amely közismerten kiváló immunerősítő. Használata azoknak a hölgyeknek is ajánlott, akiknél egy-vagy több hajlamosító tényező a hüvelyflóra épségét veszélyezteti, például cukorbetegek, esetleg méhen belüli fogamzásgátló eszközt viselnek, vagy nem régiben antibiotikumot szedtek. A Vitagyn C hüvelykrémet várandós és szoptató nők is használhatják bakteriális vaginózis megelőzésére, illetve a kezelésének kiegészítésére.

kockazatokrol
Forrás: Phytotec Hungária