Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Gyakran ez a hormon is gátolhatja a teherbeesést

shutterstock 789414166

Ha a fogantatás a tervezettnél hosszabb időt vesz igénybe, ne keseredjünk el. Mindenképpen vizsgáltassuk ki magunkat, ugyanis előfordulhat, hogy a „sikertelenség” mögött hormonális okok állnak.

A gyors teherbeesés csak keveseknek adatik meg

– Dáviddal 4 év házasság után döntöttünk úgy, hogy szeretnénk gyereket. Valamiért mind a ketten azt gondoltuk, hogy ha abbahagyom a fogamzásgátló szedését, akkor hamarosan teherbe fogok esni. Ám ez nem így történt, és ahogy teltek-múltak a hónapok, és még mindig nem fogant meg a baba, egyre inkább elkeseredtem. Ma már tudom, hogy a gyermekáldás nem mindenkinek adatik meg egyik napról a másikra, sőt a gyors teherbeesés még a hormonális működés szempontjából egészséges nőknél is alacsony, mindössze 20-30 százalékuknak sikerül. Mindenkinek azt javaslom, hogy ne keseredjen el, ha az elhatározás utáni hónapokban negatív marad a terhességi tesztje. Inkább menjen el egy általános és nőgyógyászati kivizsgálásra, hogy pontos képe legyen arról, van-e bármilyen vitamin-, nyomelem-, esetleg ásványianyag-hiánya, illetve hogy milyen állapotban van a szervezete és milyenek a hormonszintjei. Én is csak később jöttem rá, hogy milyen sokat segíthet egy ilyen vizsgálat – osztja meg tapasztalatait a 32 éves Judit, aki ma már boldog anyuka.

A teherbeesés gátja lehet a rendetlenkedő ciklus

Ha rendszertelen a ciklusunk, és nem tudjuk pontosan kiszámolni, mikorra esnek a termékeny napok, az megnehezítheti a teherbeesést. Bár a hímivarsejtek a méhben megtapadva akár napokig életképesek maradhatnak, ám az érett petesejt csupán 1 napig képes megtermékenyülni. Éppen ezért lenne fontos, hogy kitapasztaljuk és tisztában legyünk vele, hogy melyek azok a napok, amikor a legnagyobb valószínűséggel tudunk teherbe esni. Ha a ciklusunk nem kiszámítható, mindenképpen érdemes tennünk azért, hogy rendszeres legyen, amiben egy hormonmentes gyógynövénykivonat-tartalmú gyógyszer is a segítségünkre lehet.

Nem jó, ha túl magas a prolaktinszint

A teherbeesést az is megakadályozhatja, ha a szervezetben túl magas a prolaktin hormon szintje. A prolaktin a menstruációs ciklusban szerepet játszó hormonok egyike. „Anyasági hormonnak” is nevezik, mert fontos funkciója a szülés utáni tejelválasztás beindítása és fenntartása. Ha kisbabát szeretnénk, akkor semmiképpen sem jó, ha a prolaktin szintje túl magas, mert ez éppen az anyává válást, azaz a teherbeesést akadályozza meg. A prolaktin szintje a helytelen életmódtól, a túlzásba vitt sportolástól, a fehérjében gazdag táplálkozástól is megemelkedhet, és a tartós stressz ugyancsak befolyásolhatja azt. A vizsgálatokon kiderült, hogy Judit teherbeesését is a megemelkedett prolaktin szint akadályozta.

Hirdetés Hirdetés Forrás: Phytotec Hungária

Hormonmentes segítség

Semmiképpen sem szeretett volna olyan gyógyszert szedni, amely hormont tartalmaz, ezért az egyik barátnője tanácsára hormonmentes, biztonságos és hatásos gyógynövénykivonat-tartalmú tablettát választott, olyat, amely igazoltan pozitívan hat a női hormonális rendszer működésére. A tabletta hatására csökkenni kezdett a prolaktin hormon szintje a szervezetében, idővel pedig sikerült teherbe esnie.

Forrás: Phytotec Hungária