Hirdetés
Szponzorált tartalom

„Hullott a hajam, amikor rájöttem, hogy gond van.” Számos bajt okozhat a vashiány!

#hajhullás #vashiány #tavaszi fáradtság #tünet
2019.04.05.

Kimerültséggel és fejfájással jár, és talán nem is vesszük kellően komolyan. A vashiány pedig nagy gondokat tud okozni. Bea kezdetben tavaszi fáradtságra gyanakodott, és mindaddig nem is gondolt rá, hogy komolyabb lehet a baj, amíg hullani nem kezdett a haja.

Hirdetés

Tavaszi fáradtságnak hitte a vashiányt

Bea 35 éves, fodrásznőként dolgozik, egész nap talpon van, sok vendég jár hozzá. Alig várta, hogy tavasz legyen, és újra feltöltse energiával a napfény és a pezsdülő természet látványa. Ám Bea felüdülés helyett egyre fáradtabbnak érezte magát. Fájt a feje, fásult volt, nehezen ébredt reggel, azt érezte, szíve szerint egész nap az ágyban heverészne.

– Arra gondoltam, hogy nincs nekem más bajom, mint a tavaszi fáradtság. Hosszú volt a tél, rengeteget dolgoztam, egész nap csak hajakat vágtam, biztosan kimerültem. Kivettem pár nap szabadságot, gondoltam, kipihenem magam, és újra üde leszek, ám továbbra is fáradt maradtam. Kicsit sápadt volt a bőröm is, amit ugyancsak a télre fogtam. Akkor kaptam észbe, amikor észrevettem, hogy a szokásosnál erősebben hullik a hajam. Elpanaszoltam a barátnőmnek, aki ráébresztett, hogy vashiányom lehet.

A vashiány tünetei változatosak, hajhullást is okozhat

Ha a fáradtság nem múlik, mindennapossá válik, és fejfájás, hajhullás társul hozzá, mint Bea esetében is, akkor joggal gyanakodhatunk vashiányra. Elterjedt probléma a világon, népbetegség a fejlett országokban, amit érdemes megelőzni, mert hosszú távon vashiányos vérszegénység alakulhat ki. 

Hirdetés Forrás: EgészségKalauz

A menstruációs vérveszteség miatt a vashiány nőknél gyakoribb, mint férfiaknál. Ráadásul a nők kevesebbet (kevesebb húst) esznek, mint a férfiak, így kevesebb vasat is visznek be a szervezetükbe.

A vasnak fontos szerepe van a vérképzésben. Ha a vörösvértestek nem jutnak elegendő vashoz, akkor nem tudják jól ellátni a feladatukat, az oxigénszállítást. Mindez rontja a testi erőnlétet, csökkenti a szervezet energiaszintjét. Ha a szervezet nem jut elég vashoz, akkor eleinte a hiányt a vasraktárakból pótoljuk, ám idővel azok is kiürülnek, és kialakul a vashiány. A vashiány tünetei változatosak, fejfájás, szédülés, sápadtság, végtagbizsergés, sőt még hajhullás is jelentkezhet. A tüneteket érdemes komolyan venni, és még időben gondoskodni a vas pótlásáról, mert ha ezt nem tesszük meg, vashiányos vérszegénység alakulhat ki, ami már súlyosabb, és mindenképpen orvosi kezelést igénylő probléma.

Egy jó módszer a vas pótlására

– Utánaolvastam a neten a vashiánynak, és döbbenten láttam, hogy a gyakori diétázás is hozzájárulhat a kialakulásához. Egész télen csak csirkét és pulykát ettem, mert azok kevésbé zsírosak és jobban is szeretem, mint a marhát vagy a sertést. Megtudtam, hogy a fehérhúsok vastartalma jóval csekélyebb, mint a vöröshúsoké, és az is kiderült számomra, hogy a zöldségekben más kémiai szerkezetű vas van, ezért sokkal kevesebb hasznosul belőle a szervezet számára. Rátaláltam egy rágótablettára, amiből elég egy nap csak egyet bevennem. Ebből a vaspótló készítményből csak annyi szívódik fel a szervezetben, amennyi szükséges, csak akkor, amikor kell, és étkezés közben is bevehetem. Megpróbálok több vöröshúst is enni, bár továbbra sem lett a kedvencem. Úgy érzem, amióta szedem a vasat, kevésbé vagyok fáradt, és már a hajam sem hullik.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés