Ezeket látta már?

Hirdetés

Így kezeljük hatékonyan a hüvelygombát (x)

A várandósság alatti vagy attól független cukorbetegség is növeli a hüvelygomba kialakulásának valószínűségét

Nincs olyan betegség, amely kellemes lenne, de egyeseket kimondottan szégyellünk, és nehezen kérünk velük kapcsolatban segítséget. Ilyen a hüvelygomba is. A probléma szőnyeg alá söprése azonban ártalmas lehet – nem kell titkolnunk és tűrnünk a kellemetlen tüneteket.

A gombás megbetegedésekkel kapcsolatban számos sztereotípia él a köztudatban. Mindegyik fajtája kellemetlen, legyen szó körömgombáról vagy korpás fejbőrről. Az intim területet érintő gombás fertőzést hajlamosak vagyunk különösen is szégyellnivalónak gondolni, pedig ez az egyik leggyakoribb nőgyógyászati betegség. A nők háromnegyedének van életében legalább egyszer hüvelygombája, amely minden második érintett esetében legalább egyszer megismétlődik, és körülbelül öt százalék azok aránya, akik visszatérő hüvelygombás panaszokkal küszködnek.

A megbetegedést a hüvelyflóra egyensúlyának megbomlása és az immunvédekezés meggyengülése együttesen váltja ki. Azaz a közkeletű tévhittel szemben nem szexuális úton terjedő betegség, annak ellenére, hogy a partnerek között kialakulhat pingpongfertőzés, ami miatt elhúzódhatnak a panaszok. A gombás hüvelyfertőzésnek nincsenek előjelei, sem lappangási ideje. Ha túlszaporodnak az egészséges hüvelyflórában kis számban jelen lévő Candida-gombák, akkor gyorsan megjelennek a kellemetlen tünetek: a szeméremajkakon és a hüvelybemeneten jelentkező viszketés, égő érzés. Utóbbit a túrós-morzsalékos hüvelyi folyás okozza, amely irritálja a nyálkahártyát és bőrfelszínt.

Hajlamosító tényező lehet a várandósság is

Az egészséges szervezetben a kórokozók szaporodását a tejsavtermelő baktériumokból álló hüvelyflóra gátolja. Bizonyos külső vagy belső hatások azonban felboríthatják ezt a finomra hangolt egyensúlyt. Várandósság idején például a női szervezet fogékonyabb az intim fertőzésekre. Ennek oka, hogy a terhesség idején emelkedik az ösztrogénszint, amelynek hatására megnő a hámsejtek glikogéntartalma. Ez kedvezőbb körülményeket biztosít a gombák szaporodásához, ami önmagában nem elég a betegség kialakulásához, más tényezőkkel együtt azonban hüvelygombához vezethet.

Ezért ne csökkentsük cukorral a stresszt

A várandósság alatti vagy attól független cukorbetegség is növeli a hüvelygomba kialakulásának valószínűségét, mivel olyankor kevésbé működik hatékonyan az immunrendszer. Az étrenden is sok múlhat: a gombás fertőzés elkerülése érdekében érdemes csökkenteni a finomított szénhidrátokban dús élelmiszerek, csokoládék, sütemények fogyasztását. Ha a stresszt némi édességgel tervezzük „orvosolni”, jó tudnunk: az egész szervezetet megterhelő feszültség gyengíti az immunrendszer működését, így a hüvelygomba kialakulásának is kedvez.

Mértéktartás kell az intimhigiénében is

Egyes fogamzásgátló módszerek is fogékonyabbá tehetnek a fertőzésre. A progeszteront tartalmazó orális fogamzásgátló tablettákkal védekező nők mintegy harmadát érinti a hüvelygomba. A túlzott intimhigiénia szintén ártalmas lehet: ha lúgos kémhatású tisztálkodószereket használunk, az befolyásolhatja a hüvely pH-ját, amely így kevésbé marad ellenálló a fertőzésekkel szemben.

Az öltözködésünkön is sok múlik: a szűk, rosszul szellőző ruhák szintén kedveznek a fertőzésnek, mert a gombák szaporodásához ideális a párás, meleg környezet. Az edzés után nem lecserélt, átizzadt alsónemű vagy edzőruha, vagy a magunkon megszáradni hagyott fürdőruha fokozza a fertőzés kockázatát. Ráadásul a klóros víz is befolyásolhatja a hüvelyi pH-t.

Van segítség a kellemetlen tünetekre

Látható, milyen sokféle ok állhat a gombás hüvelyfertőzés hátterében. A kialakult hüvelygombát nem szégyellni kell, hanem kezelni. A diagnózis felállítása minden esetben orvosi feladat, de a tünetek enyhítésére és a gombás fertőzés kiegészítő kezelésére vény nélküli patikaszereket is alkalmazhatunk. A Micovag Plus hüvelykúp a hüvely gombás megbetegedéseinek kiegészítő kezelésére javasolt.

Helyreállítja és normalizálja a hüvelyi pH-értéket, amely segít gátolni a gombák szaporodását. A Micovag Plus egyik összetevője, a kamillából kivont bizabolol nyugtató hatásának köszönhetően enyhül a hüvelygombához társuló kellemetlen viszketés és égő érzés.

kockazatokrol
Forrás: Phytotec Hungária
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához