Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Ilyen a jó étrend a változókorban

Helyezzük át a fókuszt a vitaminokra!

Nem szeretjük a változást, pedig idővel mindannyiunkat elér, és előfordulhat, hogy fenekestül felforgatja az életünket. Ilyenkor nekünk is új megoldásokat, trükköket kell elsajátítanunk. A változókor testi-lelki tüneteit életmódváltással is mérsékelhetjük.

Diétás menü igenis ünnepi módra

A november már ráfutás az ünnepekre: hétvégenként takarítunk, recepteket keresünk, előre kipróbáljuk az ünnepi menü egyes részeit, és a hideg időben jobban kívánjuk a kiadós fogásokat. Ilyenkor az enyhe, szezonális hangulati mélypont miatt azokra is felszaladhat pár kiló, akik nincsenek menopauzában. Változókorban azonban jó odafigyelni arra, mit eszünk, hiszen a menzesz megritkulásával, majd elmaradásával az anyagcserénk is lelassul. Megfelelő étkezéssel nemcsak a súlyunkat tarthatjuk kordában, hanem más betegségeket is megelőzhetünk.

Ez a molekula erős antioxidáns

A paradicsomban, csipkebogyóban, piros paprikában, rózsaszín grépfrútban, papajában és guajavában található likopin korábbi vizsgálatok szerint csökkenti az emlő- és prosztatarák kialakulásának kockázatát. Egy, a Cancer című szaklapban megjelent populációs szintű kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a likopinfogyasztás posztmenopauzában lévő nők esetében 9%-kal csökkenti a vesekarcinóma előfordulási arányát is.

Leveles zöldségek

A Rákkutatási Világalap szerint vannak bizonyítékok arra, hogy a leveles zöldségek, mint a káposzta, a spenót vagy a kelkáposzta fogyasztása csökkenti a mellrák egyik kevésbé gyakori fajtájának kockázatát. Egy kalóriaszegényen elkészített töltött káposzta még az ünnepi asztalon is megállhatja a helyét.

Ezekkel az élvezetekkel vigyázzunk

Az ünnepekhez közeledve, a családi összejöveteleken gyakrabban nyúlhatunk egy-egy pohár italért. Utóbbival jobb óvatosnak lennünk – nem csupán az alkoholos italok magas kalóriatartalma miatt. Kutatók vizsgálták az alkohol- és húsfogyasztás jelentőségét a posztmenopauzás mellrák rizikója szempontjából. A Rákkutatási Világalap jelentése szerint már napi 10 gramm alkohol, fél pohár bor vagy kis adag sör kilenc százalékkal növeli a menopauza után a mellrák kockázatát. A vörös húsok fogyasztása és a mellrák kapcsolatáról viszont még nem születtek cáfolhatatlan kutatási eredmények. A vörös hús teljes elhagyása nem ajánlott, viszont jobb, ha elővigyázatosságból napi 70 grammnál nem tervezünk belőle többet az étrendünkbe. A koleszterinbevitel csökkentése szintén ajánlott ebben az életszakaszban.

Helyezzük át a fókuszt a vitaminokra!

A hűvös időben gyakrabban eszünk magas szénhidrát- és zsírtartalmú fogásokat, menopauzában azonban érdemes ezekről inkább a megfelelő kalcium- és D-vitamin-bevitelre helyeznünk a hangsúlyt. Bár ősszel, télen kevesebb friss zöldséget találunk a boltokban, salátákkal vagy akár sült zöldségekkel is színesíthetjük a menünket. A sütőtök, a gyökérzöldségek vagy az édesburgonya például magas rosttartalmú és változatosan elkészíthető alapanyag. Nemcsak krémlevesként, hanem sütőben zöldfűszerekkel, fokhagymával ropogósra sütve is fogyaszthatjuk őket.

Ennyi idő új rutint kialakítani

A testsúlykontroll az étkezésnél kezdődik, de mozgás nélkül a legjobb diéta sem hatásos. Ha még nem sportolunk, most kezdjünk hozzá bátran! Novemberre már elkopnak az edzőtermekből a szeptemberben hirtelen fellelkesültek, és a karácsony utáni újabb rohamig pont van alkalmunk új rutint kialakítani. Legyünk türelmesek magunkkal: egy új szokást legalább 21 napon át kell ismételni, amíg beépül, de ennél több időre is szükségünk lehet. Ha nem szeretnénk edzőterembe járni, sétálhatunk, vagy hódolhatunk egy jóleső mozgásformának: a szerelmeskedésnek. Utóbbival nemcsak kalóriát égetünk, hanem a hüvelyszárazság megelőzéséért is tehetünk – az örömteli együttlétkor felszabaduló ösztrogén kedvez a hüvely síkosságának.

Forrás: Phytotec Hungária
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához