Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Öt nyugtalanító igazság: ha ön is így érez, lehet, hogy depressziós

Sajnos még mindig hajlamosak vagyunk arra, hogy a depressziót gyengeségnek bélyegezzük

A depresszió népbetegség, mégsem szeretünk róla beszélni. Sokan még mindig a gyengeség jelének gondolják, pedig ez a lelki betegség nem válogat, bárkit érinthet. Vajon mit érez az, aki hangulatzavarral küzd? Öt pontban foglaltuk össze, min mennek keresztül a depressziós emberek.

1. Mintha egy pálya széléről néznék az életüket

Aki még soha nem volt tartósan lehangolt, el sem tudja képzelni, milyen érzés az, amikor csak nézője és nem az irányítója a saját életének. Egy kedélybeteg számára talán ez az egyik legnehezebb dolog. A saját életét úgy éli meg, mintha egy focimeccsen ülne a pálya szélén: látja az eseményeket, de beavatkozni nem tud, tehetetlen és kívülálló marad. Az irányítás hiánya pedig nagyon fájdalmas tud lenni.

2. Elszigetelődhetnek

A depresszió egyik leggyakoribb tünete a bezárkózás és a visszahúzódás a szociális élettől. A hangulatzavarral küzdő ember lelassul, folyton fáradt, eltűnik az öröm az életéből, mindent szürke szemüvegen át lát. Sokkal nehezebben kel fel reggel az ágyából, megerőltető számára kimozdulni a lakásból, más emberekkel találkozni, esetleg beszélgetni velük. Az elszigeteltségnek pedig mindenféle fájdalmas hatása lehet. Nehezen élik meg a magányt és a szeparációt, mégsem tudnak tenni ellene.

3. Megbénítja őket a kimerültség

A kimerültség érzése szó szerint megakadályozhatja, hogy bármit megtegyenek. Még ahhoz sincs erejük, amit alapvetően szeretnek csinálni. Ilyenkor könnyen elhanyagolhatják magukat, hiszen a kimerültség miatt olyan tevékenységeket is szabotálhatnak, mint a fésülködés, a zuhanyozás, a fogmosás, a mosás és a takarítás. Ez a kimerültség különbözik a mindennapi életben tapasztalt fáradtságtól, mert bénító hatása van.

4. Kavarognak a rossz gondolataik

A fejükben rosszabbnál rosszabb gondolatok kavarognak, amelyek megakadályozhatják őket abban, hogy aludjanak. A negatív gondolatok eluralhatják az elméjüket, és ezek miatt állandóan szoronghatnak is.

5. Bűntudatuk van

Sajnos még mindig hajlamosak vagyunk arra, hogy a depressziót gyengeségnek bélyegezzük. Éppen ezért sok hangulatzavarral küzdő ember azt gondolja, hogy vele valami nagyon nincs rendben, és az állapota miatt bűntudatot érez. Pedig a depresszióról nem tehet senki, ez egy állapot, amely idővel és megfelelő segítséggel elmúlik.

Nehéz a hozzátartozóknak is

Ha a társunk vagy valamelyik családtagunk depresszióval küzd, az számunkra is megterhelő lehet. A hangulata változékony, ezért nem tudjuk kiszámítani a reakcióját. Akármilyen nehéz is, türelmesnek kell maradnunk, mert ha konkrétan megmondjuk neki, hogy miért és hogyan kellene összeszednie magát, azzal biztosan nem segítünk. Vigyázzunk, hogy ne bélyegezzük meg, legyünk toleránsak és hallgassuk meg a problémáit. Ne helyezzünk nyomást rá, inkább szép finoman vegyük rá, hogy kérje szakember segítségét.

Forrás: Phytotec Hungária