A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Bélgázok: lehet csökkenteni a puffadást?

#bélgáz #szellentés #puffadás #sok
2019.04.22.

A bélgázok termelődése teljesen normális, az egészséges emésztéshez hozzátartozó folyamat, ám időnként előfordulhat, hogy a fokozott gáztermelődés problémákat, kellemetlen tüneteket okoz. Mikor kell aggódnunk a bélgázok miatt, mikor érdemes orvoshoz fordulni ezekkel a problémákkal?

Hirdetés

Először is, nem árt tudni, hogy egy egészséges felnőtt beleiben meglepően nagy mennyiségű, akár 1,5 liternyi gáz is termelődhet naponta – ez természetesen függ az egyéni jellegzetességektől, az étrendtől, az általános egészségi állapottól stb., és 24 óra alatt 15-25 alkalommal szellentünk. Vagyis, könnyen lehet, hogy amit mi „túl soknak” gondolunk, az valójában normális. Ugyanakkor, ha úgy véljük, a saját korábbi tapasztalatainkhoz képest megnő a gáztermelődés, esetleg a túl sok bélgázhoz egyéb tünetek is kapcsolódnak, először az étrendünket érdemes megvizsgálni.

Bizonyos élelmiszerek emésztése során ugyanis több gáz termelődhet. A gázok ugyanis az emésztésben részt vevő baktériumok munkájának melléktermékei. Elsősorban a rostokban gazdag ételek fogyasztása járhat együtt fokozott gázképződéssel, mindenki számára ismert például, hogy hüvelyesek, bab- vagy lencsefélék, káposzta vagy karfiol elfogyasztása után jóval többet szellentünk. Emellett bizonyos betegségek is okozhatnak fokozott gáztermelődést, ám ebben az esetben más tünetekkel (pl. hasi görcsökkel, hasmenéssel) is számolnunk kell.

Hogyan csökkentsük a bélgáz mennyiségét?

Ha csökkenteni szeretnénk a bélgázok mennyiségét, elsősorban azt kell tudnunk, mely ételekre reagálunk érzékenyebben. Érdemes étkezési naplót vezetünk, és az elfogyasztott ételek mellé azt is feljegyezni, hogy milyen tüneteink voltak (puffadás, hasfájás, hasmenés, székrekedés stb.). A leggyakrabban a magas rost-, illetve poliszacharidtartalmú ételek okozhatnak gondot, a már említett hüvelyeseken és k-betűs zöldségeken (keresztesvirágzatúakon) kívül a retek, a hagyma, az , a gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonafélékből készült termékek. Az alkohol és a szénsavas üdítőitalok, a szójatermékek, és a mesterséges édesítőszerrel ízesített ételek, italok is a bélgázok fokozott termelődését okozhatják. Az arra érzékenyeknél, laktózérzékenyeknél puffadást és fokozott gáztermelődést okozhatnak a tejtermékek, a joghurt, a fagylalt is. Ha ezeket az ételeket elhagyjuk, vagy kevesebbet eszünk belőlük, valószínűleg a kellemetlen tünetektől is megszabadulhatunk.

Néhány rossz szokástól is érdemes megszabadulni, ha zavaróan soknak ítéljük a bélgázok mennyiségét. Fokozhatja például a puffadást a dohányzás, a túlevés, a falási rohamok, az állandó rágógumizás, a szívószál használata is, de fontos tudni, hogy ezek csak a bélgázok kisebb részéért felelősek, a többségüket az emésztőrendszer maga termeli.

Miről árulkodik a vizelet szaga? Kattintson tovább!

Mikor menjünk orvoshoz?

Ha annak ellenére továbbra is fokozott gázképződést tapasztalunk, hogy a problémás ételeket elhagytuk, vagy ha a bélgázok mellé hasfájás, hasmenés, székrekedés, hasi göcsök is társulnak, vagy ha a bélgázok nagyon zavaróak, mindenképpen érdemes felkeresni az orvosunkat. A bélgázok ugyanis olyan súlyos betegségek kísérő tünetei is lehetnek, mint a lisztérzékenység, a laktózérzékenység vagy a IBS (irritábilis bél szindróma).

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.