Ezeket látta már?

A tej segítségével megelőzhető a cukorbetegség

2009.01.01. Módosítva: 2015.11.04.

Egy új kutatás megállapította, hogy a kalcium és a D-vitamin kombinációja védelmet nyújthat a kettes típusú cukorbetegséggel szemben.

A tej segítségével megelőzhető a cukorbetegség

Egy új kutatás megállapította, hogy a kalcium és a D-vitamin kombinációja védelmet nyújthat a kettes típusú cukorbetegséggel szemben.

tej5-d000000300ca558a00292

A legtöbb amerikai a szükségesnél kevesebb kalciumot és D-vitamint fogyaszt, de ez a hiány nemcsak a csontokra hat. "Lehetséges – legalábbis részben-, hogy ez az egyik oka a II. típusú cukorbetegségnek" - állítja a Tufts Egyetem munkatársai által végzett új kutatás. Több tej fogyasztásával – ami az amerikaiak étrendjében a legfontosabb kalcium és D-vitamin forrás - közel 15 százalékkal csökkenhet a II. típusú cukorbetegség kialakulása – írják a szakemberek a Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism c. szaklapban.

Korábbi tanulmányok alapos elemzésével a kutatók megállapították, hogy az idülten alacsony D-vitamin szint 46 százalékkal emeli meg a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Csak a D-vitamin szedése önmagában kevés egy egészséges embernek. A kutatók szerint a D-vitamin és a kalcium kombinációja, amely a tejben van, segíthet a cukorbetegség megelőzésében, különösen a legmagasabb kockázati csoportban.

A tej és tejtermékek fogyasztását vizsgálva a kutatók megállapították, közel 15 százalékkal alacsonyabb a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata azok között, akik naponta sok tejet fogyasztanak (3-5 alkalom/nap) a napi egyszer vagy kevesebbszer tejet fogyasztókhoz viszonyítva.

A Tufts kutatói szerint a kalcium és a D-vitamin a szervezet azon képességére hat, hogy inzulint termeljen vagy felhasználjon. Az inzulin a szervezetben a cukor feldolgozásában szerepet játszó hormon, hibás működése vagy hiánya diabéteszhez vagy azt megelőző állapothoz vezet.

A kalcium és a D-vitamin mellett a tej az elsődleges forrása a magnéziumnak is, amely szintén csökkentheti a kettes típusú cukorbetegség kialakulását. Az elemzés szerint minden 100 mg magnézium bevitelével 15 százalékkal csökken a II. típusú cukorbetegség kialakulása.

A kettes típusú cukorbetegség és az emelkedett inzulin-rezisztancia szindróma (cukorbetegséget megelőző állapot) megdöbbentő módon 75 millió amerikait érint. A diabéteszes halálozás közel 45 százalékkal nőtt az elmúlt 20 évben, ezért fontos a kezelés és a megelőzés új útvonalainak keresése ennél a halálos betegségnél. Az ajánlott napi háromszori alacsony zsírtartalmú vagy zsírmentes tej fogyasztásával 900 mg kalciumhoz, 300 ún. nemzetközi egység D-vitaminhoz és 80 mg magnéziumhoz jut a szervezet – ami úgy tűnik, segíthet a cukorbetegség megelőzésében.

medipress

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához