Ezeket látta már?

Eszetlen evészet – légy úrrá a káoszon!

2011.08.07. Módosítva: 2015.11.04.

Nem biztos, hogy hatalmas akaraterő kell kisebb fogyásokhoz. Lehet, hogy néhány egyszerű eszközzel, módszerrel már sikert érhetünk el magunk körül…

"Otthonaink valóságos élelmiszercsapdák..." mondja Dr. Brian Wansink egy táplálkozással és egészséges életmóddal foglalkozó konferencia azon részében, amely a tudatos étkezést vette célba.

Eszetlen evészet – légy úrrá a káoszon!

"Legtöbbünk életében nagy káosz uralkodik...nem tudunk minden egyes falatra odafigyelni, és utána tudatosítani, hogy most már tele vagyunk. Ha változtatunk a környezetünkön, az sokat segíthet."

Néhány vizsgálat is zajlott ennek tisztázására, pl. mozilátogatók popcorn-fogyasztási szokásait nézték. A friss popcorn jobban fogyott mint az "állott", és a nagyobb papírpohárból is többet ettek, mint a kisebbik méretűből.

Érdekes beállítódási kérdés pl. hogy ivási szokások terén a kisméretű (pálinkás) poharakba 37%-kal többet töltenek, mint az (egyébként azonos térfogatú) hosszúkás, magas poharakba.

Még a gyerekek "kistálja" is veszélyes lehet, megfigyelések szerint a kb. kétszer akkora méretű tálkából kb. kétszer annyi zabpehely, chips fogyott mint a kisebbik méretűből.

"Mítosz az is, hogy az ember tudja, hogy most már tele vagyok, nem eszem többet" – mondja Wansink. Egy vizsgálatban ingyen ebédet szolgáltak fel, de preparálták a tányérokat. Az egyik csoport hagyományos tányérokban kapta a levest, a másik pedig oly módon előkészítettekben, hogy nem volt aljuk, illetve ahogy csökkent a tányérokban a mennyiség (a nyomás) alulról "újratáplálták", így szinte folyamatosan tele volt. Az eredmény várható volt: a "fenék nélküli" tányérokból 73%-kal több leves fogyott, mint a hagyományosakból... A gyomor nem jelzett, hogy tele lenne!

Már ezek az egyszerűbb megfigyelések is segíthetnek az egészségesebb étkezésben. Nézzünk erre gyakorlati példákat, tanácsokat:

  • Salátás könnyebb tálakat fogyasszunk, nem "nehéz" húsételeket
  • A fridzsider és konyhaszekrény jól elérhető részébe az egészséges élelmiszereket rakjuk, a többi inkább hátrébb, ill. távolabbra.
  • Együnk a konyhában, vagy az étkezőben, ne a tv előtt.

"Ezek ugyan egyszerű dolgok, de könnyebb a környezetünkön változtatni, mint a gondolkodási rendszerünkön..." összegez Wansink.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához