Hirdetés

Ezeket az ételeket kerülje, ha parlagfűre, nyírre vagy fűfélékre allergiás

#parlagfű #pollenallergia #táplálkozás #allergia ellen
2019.05.15. Módosítva: 2019.05.15.
Hirdetés

A keresztallergia, vagyis az orális allergia szindróma tulajdonképpen azt jelenti, hogy valamilyen étel elfogyasztása ugyanolyan vagy hasonló túlérzékenységi reakciót vált ki valakinél, mintha allergiát okozó pollen kerülne a szervezetébe.

Hirdetés

A szénanáthások, pollenallergiában szenvedők ismerhetik a jelenséget: bizonyos zöldségek vagy gyümölcsök elfogyasztása után kellemetlen kaparó érzést, viszketést érezhetnek a torkukban. Ez az úgynevezett keresztallergia, pontosabban orális allergia szindróma (OAS). Ennek oka, hogy zöldségekben, gyümölcsökben olyan proteinek lehetnek, melyek nagyon hasonlítanak azokra a fehérjékre, melyek az allergiát kiváltó pollenekben vannak. Ha ezek a szervezetünkbe kerülnek, az immunrendszerünk ugyanolyan (vagy legalábbis nagyon hasonló) túlérzékenységi reakcióval válaszolhat, mint az allergének estén.

A keresztallergia meglepő módon valójában kontaktallergiának tekinthető, vagyis a szájban, szájpadláson vagy a száj körüli területen alakulnak ki az allergiás tünetek bizonyos ételek elfogyasztása után. A legtöbb esetben nyers zöldségek, gyümölcsök a felelősek az allergiás reakcióért, az allergiát kiváltó proteinek ugyanis hő hatására általában megsemmisülnek, főtt vagy sült étel ritkán okoz keresztallergiát. A tünetek rendkívül gyorsan, közvetlenül a gyümölcs, zöldség elfogyasztása után alakulnak ki (természetesen előfordulhat az is, hogy csak egy-két órával evés után tapasztaljuk meg őket).

Mennyire veszélyes a keresztallergia?

A keresztallergia leggyakoribb tünetei közé tartozik a száj, szájpadlás viszketése, fájdalma, esetleg égő vagy kaparó érzés is jelentkezhet. A száj vagy a száj körüli terület kipirosodhat, megduzzadhat. A szájon kívül érintheti az allergia a fület, az orcákat, az orrot, sőt a szemet is.

Az OAS viszonylag enyhe allergiának tekinthető, nagyon ritka, hogy valaki súlyos reakciót mutasson egy-egy gyümölcs vagy zöldség elfogyasztására. A legsúlyosabb esetekben a torok is megduzzadhat, légzési nehézségek vagy úgynevezett anafilaxiás sokk alakulhat ki.

Az orális allergia szindróma tünetei nemcsak azokban a hónapokban jelentkezhetnek, amikor az allergiát okozó pollenekkel találkozunk, hanem attól függetlenül is megtapasztalhatjuk ezeket. Előfordulhat az is, hogy két allergiás reakció "felerősíti" egymást.

Milyen zöldségeket, gyümölcsöket kerüljünk?

Az, hogy milyen gyümölcsök és zöldségek fogyasztása esetén jelentkezhetnek az orális allergia szindróma tünetei, a légúti allergiát kiváltó pollentől függ. Emellett természetesen az egyéni jellegzetességeket is figyelembe kell venni: van, aki csak egy-egy zöldségre, gyümölcsre allergiás, másnál több fajta is kiválthatja a reakciót. Attól is függhet, hogy hogyan reagál valaki az adott gyümölcsre vagy zöldségre, hogy éppen mennyi pollen van a levegőben.

Mivel kezelhetjük a parlagfű-allergia tüneteit? Kattintson tovább!

A parlagfűre allergiásaknál kellemetlen tüneteket válthatnak ki a következő zöldségek és gyümölcsök: sárga-, görög- és mézdinnye, banán, uborka, cukkini, articsóka, paprika, napraforgómag és a belőle készült olaj. A fűfélék pollenjeire allergiásaknál OAS-t okozhat a füge, a dinnyefélék, a paradicsom, a narancs, a zeller és a barack. A nyírfa pollenjére allergiásak esetében érdemes óvatosnak lenni az almával, a körtével, a sárga- és őszibarackkal, a cseresznyével, a szilvával, a sárgarépával, a fehérrépával és pasztinákkal, a zellerrel, a fügével, az avokádóval, a paprikával, a burgonyával és az édesköménnyel.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés