Ezeket látta már?

Rossz az emésztése? Egyen sárgabarackot, és még a szemének is jót tehet!

sárgabarack, gyümölcs, emésztés, szorulás

Csodás szín, aromás illat, és a legszebb nyarakat idéző íz: a sárgabarack az egyik legkedvesebb nyári gyümölcsünk.

Ráadásul tele van értékes tápanyagokkal, így az egészségünk megőrzésében is segít a rendszeres fogyasztása.

A sárgabarackban nagyobb mennyiségben található A-, E- és C-vitamin, valamint mangán, magnézium, réz, a kalóriatartalma pedig alacsony (egy szem barack nagyjából 20 kalóriát tartalmaz). Gazdag antioxidánsokban, flavonoidokban és más értékes fitonutriensekben, így védheti a szervezetünket a súlyos krónikus betegségektől, az ún. oxidatív stresszel összefüggő sejtkárosodástól. Az oxidatív stressz a kutatások szerint nagy szerepet játszik többek között a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri problémák, valamint bizonyos daganatos betegségek kialakulásában.

Szemvédő barack

A sárgabarack gazdag karotinoidokban és xanthofillekben, melyekről úgy gondolják a szakemberek, hogy óvhatják a szemünket a károsodásoktól, elsősorban az öregedéssel együtt járó betegségektől (pl. a súlyos makuladegenerációtól). Nem csak az idősebbeknek érdemes azonban a látást védő sárgabarackot enni. A kutatók szerint az egyik hatóanyaga, a lutein a retinát is védheti a kékes árnyalatú fény okozta károsodásoktól – ez az a fény, mely a számítógépek, tabletek és okostelefonok képernyőjéről származik!

A gyulladások ellen is hatékony

Meglepő módon, a sárgabarack ugyanazt a rendkívül hatékony vegyületet tartalmazza, mint a zöld tea – vagyis olyan flavonoidokat, katekineket, melyek csökkentik a szervezetünkben található gyulladásokat. A kutatások szerint a katekin és a hozzá hasonló fitonutriensek megakadályozzák, hogy egy, a gyulladásos folyamatokban kulcsfontosságú szerepet játszó enzim, a ciklooxigenáz-2 (COX-2) működésbe lépjen. Ha valaki nagyobb mennyiségben fogyaszt katekinben gazdag élelmiszereket (így például sárgabarackot), akkor csökkentheti többek között az érelmeszesedés és más szív- és érrendszeri panaszok rizikóját.

Jót tesz az emésztésnek is

Mivel a baracknak magas a rosttartalma, segít a renyhe bélműködés helyreállításában, sőt kifejezetten javasolt is azoknak, akik székrekedéssel küzdenek. A rostok nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a széklet megfelelő állagú legyen, és könnyen, erőlködés nélkül ki lehessen azt üríteni a belekből.

A sárgabarackból préselt gyümölcslét vagy a párolt sárgabarackot sok helyen a roboráló, a betegségek utáni felépülést támogató étrend részének javasolják. Az íze kellemes, javítja az emésztést, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezeket az ételeket soha sem lenne szabad a hűtőszekrénybe tenni

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#gyümölcs

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához