Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Ezért nagyon fontos a szervezetünknek a vas

A kiegyensúlyozott táplálkozás a vaspótlásnál is fontos

A vas élettani szerepe felbecsülhetetlen értékű, ugyanis vas nélkül az oxigén nem tudna eljutni a sejtjeinkhez és a szerveinkhez. Nagyon fontos, hogy mindig gondoskodjunk ennek a nyomelemnek a pótlásáról!

A vas szükséges az életműködéshez

Az egészséges életműködéshez elengedhetetlenül fontos nyomelem a vas, ám a szervezetünk nem képes azt előállítani, ezért a pótlásáról nekünk magunknak kell gondoskodnunk. A vasat kívülről kell bejuttatnunk a szervezetünkbe, megfelelő táplálkozással vagy vaspótló tablettával. Ha megfelelő mennyiségű vas van a szervezet raktáraiban, akkor elegendő oxigén jut a szerveinkbe és a sejtjeinkbe. Az oxigéndús vér általában világospiros, míg az oxigénben szegény jóval sötétebb.

Ne hagyjuk, hogy a vasraktárak kiürüljenek!

Ha kevés vasat viszünk be, vagy a szervezetünk azt valamilyen oknál fogva nem tudja kellőképpen hasznosítani, a csontokban és a májban elraktározódott vas révén egy ideig még biztosított a vérképzés. Ám ha a raktárak is kimerülnek, annak súlyos következményei lehetnek, hosszú távon akár vashiányos vérszegénység is kialakulhat.

Ezek rontják a vas felszívódását

A vas a húsfélékből, főleg a vörös húsokból és a belsőségekből szívódik fel a legjobban, de jó vasforrásnak számít a tej, a tojás és bizonyos levélzöldségek, mint például a sóska vagy a spenót. Ám a civilizációs életmóddal együtt jár az egyoldalú táplálkozás, amely miatt egyre többen lesznek vashiányosak. A vas felszívódását ronthatja a tea, a kávé és a bor fogyasztása, illetve a gabonákban található fitánsavak is. A felszívódásnak szintén nem tesz jót, ha túl sok olajos magot vagy szóját fogyasztunk.

Ismerjük fel a vashiány tüneteit!

A vashiány tünetei nem specifikusak és nagyon szerteágazóak, ezért nehéz ezt a hiánybetegséget időben felismerni. Ha azt vesszük észre, hogy tartósan fáradtak vagyunk, folyton kimerültnek érezzük magunkat és ez pihenés hatására sem múlik el, illetve ha nehezen koncentrálunk a munkahelyünkön és gyakran vagyunk ingerültek, akkor gyanakodjunk a vashiányra. Az arcbőrünk sápadttá és szárazzá válhat, a körmünk töredezhet, felületén barázdák jelenhetnek meg, és akár ijesztő mértékű hajhullást is tapasztalhatunk.

Ha szeretnénk megelőzni a vashiányt, mindig figyeljünk oda a megfelelő táplálkozásra, illetve válasszunk olyan patikában kapható készítményt, amely biztonságos, mert nem lehet túladagolni, ugyanakkor hatékony, mert elegendő vasat tartalmaz.

Forrás: Phytotec Hungária