A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Mi az igazság az almaecetről - Tényleg hat?

#almaecet #almaecet hatása #koleszterincsökkentő #vércukorszint
2019.05.09.
Hirdetés

Az almaecetet vagy almaborecetet a rák ellenszerének, a baktériumok elpusztítójának, a cukorbetegség elleni harc megoldásának, az érrendszer tisztítójának, a karcsúság elérésének eszközének vélik. Mi az igazság az almaecettel és az almaborecettel kapcsolatban?

Hirdetés

Az almából vagy annak borából (cider), esetleg az almamustból nyert borostyánszínű ecetet többen csodaszernek tartják.

Az almaecet étel és/vagy gyógyszer?

Napi 15-30 ml almaecet elfogyasztásával sok probléma megoldható – ígérik az internetes reklámokban, kiállítások standjainál. A kellemetlen ecetsavas íz pedig hígítással, fahéj, gyömbér, édesítőszer vagy almalé hozzáadásával kiküszöbölhető. Emellett, salátaöntetként vagy levesekbe keverve is fogyasztható az almaecet. 

Egyes esetekben tudományos vizsgálatok is igazolják a hatást

Az almaecet vagy almaborecet hatásosságának a tesztelésére állatkísérleteket és klinikai vizsgálatok is végeztek. Több, ígéretes eredmény született, amik közül kiemelendők a következők:

  1. A magas szénhidrát-tartalmú ételek elfogyasztását megelőzően bevett almaecet hozzájárulhat a vércukorszint csökkenéséhez.
  2. A 2-es típusú cukorbetegeknél, amennyiben azok a vércukorszintet szabályozó gyógyszereik mellé este almaecetet fogyasztanak, fehérjedús táplálékkal kombináltan, a reggeli órákban alacsonyabb vércukorszintek mérhetők.
  3. Az almaecet 3-4 hónapon keresztüli fogyasztása a policisztás ovárium szindrómás (PCOS) nőknél a tünetek javulásával járhat. Mindez azzal magyarázható, hogy a PCOS diagnózisa sok esetben az inzulinrezisztenciával függ össze, és az almaecet fogyasztása az inzulin-elválasztást mérséklő hatásúnak bizonyul.
  4. Egerekkel végzett kísérletek alapján az almaecet - magas koleszterintartalmú diéta mellett adagolva - koleszterinszint-csökkentő hatású. Egy humán vizsgálat alapján az almaecet a trigliceridszintet és a „rossz koleszterin” szintjét, azaz az LDL-szintet is csökkenti. 
  5. Egy japán kutatás alapján az almaecet adagolása az állatoknál fogyást idéz elő. Ez alapján azonban nem vehető biztosra, hogy a testtömeg-csökkenés az embereknél is bekövetkezik. Egy vizsgálat alapján az almaecet-fogyasztása késlelteti a gyomorürülést, azaz hozzájárul a teltségérzet kiváltásához, és erre visszavezethetően nem kizárt, hogy az éhségérzet ritkábban jelentkezik. 
  6. Az almaecet külsőleges alkalmazása – bemasszírozás révén – segíthet a terhesség alatt kialakult striák eltüntetésében.

Az alma valóban az egészségünk őrzője - kattintson tovább a részletekért!

Vigyázat! Nem veszélytelen szer az almaecet!

Bár néhány esetben rendelkezésre állnak klinikai vizsgálati eredmények, amik alapján ígéretesnek tűnik az almából nyert ecet alkalmazása, nem szabad megfeledkezni arról, hogy az almaecet - túlzott mértékű, főként hígítatlan formában való - fogyasztása mellékhatásokkal járhat.

A leggyakrabban felmerülő aggály a savas karakterű folyadék által okozott fogzománckárosodás,- ami szívószálas fogyasztással és az azt követő tiszta vizes szájöblítéssel többé-kevésbé elkerülhető. 

Hiába mondják azt, hogy az almaecet gyógyszer a gyomorégésre,- tévednek!

Számolni kell az alma(bor)ecet okozta nyelőcső-irritációval, gyomorégéssel, illetve refluxos panaszokkal! Aki már eleve gyomorégéses panaszokkal küzd vagy refluxbeteg, jobb, ha kerüli a savas folyadékokat, így az almaecetet és az almaborecetet is! 

Továbbá, az almaecet fogyasztása alacsony kálium-szintre hajlamosít, így a vízhajtó gyógyszereket szedőknél óvatossággal kell eljárni az almaecet vagy almaborecet evése/ivása során. 

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.