Ezeket látta már?

OÉTI: hasznos étrendek - betegségek helyes diétája

2012.12.10. Módosítva: 2016.05.07.

Az OÉTI szerint a betegségek 80 százaléka összefügg a helytelen táplálkozással. A betegségek jelentős többsége esetén mutatható ki közvetlen vagy közvetett kapcsolat a helytelen táplálkozással - közölte az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) az MTI-vel.

Az OÉTI ezért speciális étrendet dolgozott ki, először a hét, legtöbbeket érintő betegségben szenvedőknek. Több mint ezer étel elkészítési módját vizsgálták meg.

OÉTI: hasznos étrendek - betegségek helyes diétája

Hét különböző betegségcsoportra dolgoztak ki olyan recepteket, amelyek segítségével biztosítható a rendszeres diétás ebéd, akár házhozszállítás keretében.

Az újragondolt diéta az onkológiai, diabétesz, szív- és érrendszeri, epe- és refluxbetegségben szenvedőknek, illetve köszvényes és lisztérzékeny pácienseknek Budapesten házhozszállítás keretében már most több kerületben elérhető, a rendszer kiterjesztése folyamatban van.

A közleményben kifejtették: a magyar lakosság 38 százaléka szenved valamilyen szív- és érrendszeri betegségben, 8,2 százaléka cukorbeteg, 3,6 százaléka daganatos beteg, a refluxbetegek aránya elérheti akár a 20 százalékot is, a köszvény előfordulása is 2 százalék körüli.

Az OÉTI adatai szerint a halálozás 50 százalékát szív- és érrendszeri, 25 százalékát daganatos betegség okozza.

OÉTI: hasznos étrendek - betegségek helyes diétája

Martos Éva, az OÉTI főigazgatója az MTI-nek kiemelte: a táplálkozási rizikótényezők kiküszöbölésével az említett betegségekben szenvedők állapota jelentősen javulhat.

A diéta otthonra program keretében kiiktatták az étrendből a mesterséges ízfokozókat, csökkentették az ételek sótartalmát, növényi zsiradékot használtak állati helyett.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához