Hirdetés

Petrezselyem, a női szervezet egyik legértékesebb barátja

#petrezselyem #puffadás #szájszag #menstruáció
2019.11.15.
Hirdetés

A magyar konyha nélkülözhetetlen alapanyaga számtalan gyógyhatással rendelkezik. Annyira ismert, hogy szinte nem is veszünk tudomást róla, pedig érdemes kicsit jobban megismernünk!

Hirdetés

A petrezselyem alapvető alapanyag a konyhában, és egy igazi húsleves, a rizs, valamint az újkrumpli is elképzelhetetlen nélküle, nem árt jobban feltérképezni, és megtudni mit rejt valójában. A vastag gyökerű petrezselyem minden része értékes. Gyökerét általában a levesbe szeljük, míg lombját az ételek díszítésénél használjuk fel.

Női bajokra és veseproblémákra

A petrezselyem A-vitamin tartalma miatt jót tesz, ha szürkületi vakságban szenvedünk, és a látásunk javára is válik. De ha a menstruáció időszakában valóban nehéz napokat élünk át, akkor is ajánlott fogyasztani, mivel csökkenti a görcsöket és segít beállítani a ciklust.

A vesebajok miatt sem kell aggódnunk, mivel a petrezselyem magas kalcium tartalma miatt tisztítja a hólyagot, serkenti a vese működését, sőt, puffadás ellen is jó megoldás lehet.

A friss leheletért

A sornak nincs vége, ugyanis, ha a petrezselyemben rejlő vitaminokat kihasználva elsősorban a szervezetre gyakorolt hatását szeretnénk kamatoztatni, érdemes teát főzni belőle.

Csupán 2 teáskanálnyi levelet vagy gyökeret kell összeaprítani, majd azt 3 dl vízzel leforrázni, és negyed órára állni hagyni. Főként étkezés előtt ajánlott elszürcsölgetni, ha pedig magában esszük, kiváló csodaszer a szájszag megszüntetésére.

Puffad? Ezeket az ételeket kerülje!

Hogyan termesszük, tároljuk?

A jó szomszédság elengedhetetlen, a petrezselyem ugyanis nem terem meg, ha fejes saláta, retek vagy uborka mellé ültetjük. Ha már kinőtt, könnyű dolgunk van, mivel hosszú hónapokig eláll a frissen szedett petrezselyem. Régi trükk alufóliába csomagolva a mélyhűtőben tárolni, így 2-3 hónap elteltével is épp olyan íze lesz az ételnek, mintha frissen vágtuk volna bele.

De nem csak fagyasztani, szárítani is érdemes. Ha pedig egyből felaprítjuk és sóval összekeverve egy légmentesen zárható üvegbe tesszük, mindig kéznél lesz, hogy feldobjuk az ételek ízét.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés