A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Spórolna a főzésen? Fagyasszon!

#főzés #gyümölcs #zöldség
2018.07.08. Módosítva: 2018.07.08.
Hirdetés

A legegyszerűbb és legkézenfekvőbb tartósítási módszer napjainkban a fagyasztás, ugyanakkor nem árt megfogadni néhány tanácsot, hogy garantáltan tökéletes végeredményt kapjunk.

Hirdetés

Gyakorlatilag minden élelmiszert le lehet fagyasztani, kivéve az egész tojást, a retket, a fejes salátát és a hagymát.

A zöldségeknél és a gyümölcsöknél ez kifejezetten praktikus módszer, hiszen nem csak a mikroorganizmusok szaporodását akadályozhatjuk meg, hanem az enzimek bontó munkáját is a sejtekben. 0°C alatt a nyersanyag víztartalma jéggé fagy, ugyanakkor a különböző élelmiszerek fagypontja eltérő.

ÉlelmiszerFagyáspont (ºC-ban)ÉlelmiszerFagyáspont (ºC-ban)
alma, körte, szilva-2,0hús-0,9
burgonya-1,7kelvirág, hagyma,borsó-1,1
cseresznye-2,4paradicsom, málna-0,9

A termékek csomagolásán gyakran található a jelölés "gyorsfagyasztott". De mit is jelent pontosan? Milyen élelmiszereknél lehet hasznos ez a technika?

Ha követjük a legfontosabb tanácsokat, garantáltan finom és ízletes végeredményt kapunk Forrás: EgészségKalauz

Mit jelent a gyorsfagyasztás?

Gyorsfagyasztás során:

  1. a nyersanyagot -40-50 °C-ra hűtik, majd -18-20°C-on tárolják.
  2. ilyenkor az élelmiszerekben lévő szabad vízből mikrokristályok keletkeznek, amelyek a sejteket nem roncsolják, így a gyorsfagyasztott termékek táp- és élvezeti értéke megegyezik a friss nyersanyagokéval, vagy nagyon lassan vész el. Ezek a termékek -18°C-on akár 1 évig is eltarthatóak, érdemes tehát ezeket a termékeket beszerezni, akár külön fagyasztóládában tárolni őket nagyobb mennyiségben.
  3. fontos tudni, hogy a mikroorganizmusok a gyorsfagyasztás után is életképesek maradhatnak, így amint felengedtek ezek az élelmiszerek, semmiképpen se fagyasszuk őket vissza.

Hogyan készül a tökéletes befőtt? Kattintson, és tudjon meg többet!

Csökkent vitamintartalom

Az viszont tény, hogy minden gyümölcs és zöldség C-vitamin tartalma csökken a fagyasztást követő hónapokban.

Ameddig a 2. hónapban csak 2-3-4%-kal, úgy a 8. hónapban már akár 8-16%-kal is. Ilyen esetekben is a gyorsfagyasztás a legkíméletesebb. Főzelékeknél fagyasztás során 20-30%-os, befőzésnél 35-55%-os, szárítás során 70-90%-os veszteséggel kell számolnunk.

Forrás:MDOSZ

@page { margin: 2cm }

TD P { margin-bottom: 0cm }

P { margin-bottom: 0.21cm }

-->

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.