A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Súlyos betegségeket is okozhat a szelénhiány

#Kasin-Beck-betegség #Keshan-betegség #szelén #szelénhiány
2018.03.08. Módosítva: 2018.03.08.
Hirdetés

Tudta, hogy Kínában egy egész tartomány szívbetegségben szenved a súlyos szelénhiány miatt? Ahol a termőtalaj szelénhiányos, ott rendkívüli módon megnőhet a szelénhiánnyal összefüggő betegségek rizikója.

Hirdetés

Földrajzi régiókként eltér, hogy a talaj szeléntartalma milyen, ez pedig hatással van arra is, hogy a növényekbe, az állatok, illetve az emberek szervezetébe mennyi szelén kerül. Éppen ezért az is változatos képet mutat, hogy kit és milyen mértékben érinthet a szelénhiány.

Hazánk termőtalaja szelénben viszonylag szegény, ezért a lakosságra jellemző lehet a szelénhiány (ezt szerencsére megfelelő étrend-kiegészítőkkel meg lehet szüntetni). Norvégiában sem volt jobb a helyzet, ott egy ideje műtrágyaként pótolják a termőföldből hiányzó szelént. Kína egyes részein azonban olyan súlyossá vált a szelénhiány, hogy halálos következményei is vannak.

Kattintson tovább a nyereményjátékunkhoz!

A szelénhiány okozhat Keshan-betegséget

A Keshan-betegség egy nagyon súlyos, a szív izmait érintő betegség, melynek kialakulásában a szelénhiány és a Coxsackie-vírus egy törzsével való fertőzöttség egyaránt szerepet játszik. A betegség Kína egy régiójáról kapta a nevét, és itt diagnosztizálták a legtöbb beteget is, de Új-Zélandon és Finnországban is találtak már érintetteket.

A Keshan-betegségben szenvedő betegek szíve megnagyobbodhat, ez pedig akár szívelégtelenséget, tüdőödémát is okozhat, de súlyos szelénhiány és a fertőzöttség bizonyos daganatos betegségek, az agyvérzés, a magas vérnyomás rizikóját is megnöveli. Ezek miatt a Keshan-betegség sajnos gyakran halálos szövődményekkel jár együtt.

A Keshan-betegséget más tünetek és problémák is kísérhetik, például ekcéma, pszoriázis, ízületi gyulladások, és különböző fertőzéseket is gyakrabban kaphat el a beteg.

A betegség szelénpótlással kezelhető, és a szelén mellé gyakran E-vitamin szedését is javasolják, e két mikrotápanyag ugyanis kiegészíti és felerősíti egymás hatását.

A szelénhiány a Kashin-Beck-betegség okozója lehet

A Kashin-Beck-betegség is főleg Kína, Tibet, Szibéria és Észak-Korea egyes területein jellemző, és nagyon gyakran az iskolás korú gyermekeket érinti.

A betegség a csontokat, porcokat és ízületeket támadja meg, tünetei között találhatjuk az ízületi fájdalmakat és az ízületek merevségét, bizonyos ízületek (pl. a térd a váll vagy a könyök ízületeinek) abnormális megnagyobbodását, a beszűkült mozgást. Az idő előrehaladtával az ízületek, porcok pusztulásnak is indulhatnak, ez pedig visszamaradt növekedéssel és súlyos mozgáskorlátozottsággal is együtt járhat.

Fáradt, kimerült? Szelénhiány lehet a baj: kattintson tovább!

Bár a betegséget már évtizedekkel ezelőtt leírták, még mindig nem tudják pontosan, hogy mi is okozza. Kialakulásában a súlyos szelénhiány mellett a szennyezett víz, illetve a szervezetbe kerülő mikotoxinok is szerepet játszhatnak: a túl kevés szelén miatt ugyanis a szervezet nem tudja felvenni a harcot a sejteket károsító, a mikotoxinokból származó szabad gyökökkel szemben.

A Kashin-Beck-betegség sajnos nem gyógyítható, a kezelés főként a tünetek enyhítését célozza. Rendkívül jó hatásúnak bizonyult például a fizikoterápia. A betegség kialakulásának esélye azonban szelénpótlással jelentős mértékben csökkenthető.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.