A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Tavaszi gombaszedés: egy kulináris sport

#diéta #életmód
2013.04.18. Módosítva: 2015.11.04.
Hirdetés

A kissé heves márciusi tél után villámgyorsan beköszöntött a tavasz. A tekintélyes csapadékmennyiségnek a gombákat szedők biztosan örülnek, mert akár kevesebb testmozgással is szép mennyiség szedhető ehető gombákból - és persze előbújtak már mérgező fajok is. Rövid ízelítőként nézzünk be egy virtuális gombászkosárba, hogy mivel is lehet mostanában találkozni!

Hirdetés

A tavaszt legelső gombaként az osztrák csészegomba szokta köszönteni, gyakran már a hófoltok közül kilátszanak az élénkpiros termőtestek, melyek korhadó fadarabon nőnek és kis csészére, kehelyre emlékeztetnek. Ehető gombák, de méretüknél fogva étkezési jelentőségük nem nagy, inkább ételek dekorációjaként használhatók.

Általában a legelső, nagyobb tömegben található, ehető gombák a kucsmagombák, azok közül is a cseh kucsmagomba példányai. Harang alakú, sárgás, barnás süvege ráncos felületű, tönkje fehéres. Félbevágva látható, hogy a tönk belseje üreget képez, melyhez a tetejénél kapcsolódik a süveg.

A kucsmagombák mérgező "párja" a papsapkagombák, melyeket gyakorlatlan szem összetéveszthet egymással. A vörösbarna papsapkagomba előfordul a cseh kucsmagombához hasonló területen, azonban süvege kissé vörösesebb és nem harangalakú, bordázott, hanem kevésbé szabályos, általában három csúcsú, tekervényezett.

Megfelelő körülmények között az év minden szakában megtalálható az ehető (sőt, gyógyhatású) júdásfülgomba, mely korhadó fadarabokon, főleg bodza anyagán, tölgyön terem. A gomba nevét onnan kapta, hogy állaga zselés, porcos, és kis képzelőerővel egy fán növő fülkagylóra emlékeztet. Színe barnás, belső felületén még ráncokra emlékeztető gyűrődések is lehetnek.

Ahogy haladunk előre a nyár felé, némelyik gomba eltűnik, és jövő évig már nem is bukkan fel többet. Némelyik még szedhető lesz egy darabig, és ha folytatódik a csapadékban gazdag időjárás, akkor a később termő fajok is gyűjthetők lesznek. Arról viszont semmiképp ne feledkezzenek el: a szedett gombákat fogyasztás előtt gombavizsgálóban vizsgáltassák meg!

A leírás és a fényképek az okostelefonon használható - a meghatározó gombahatározó anyagai alapján készültek.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.